Салак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Salacca zalacca)
Salacca zalacca
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Палмоцветни (Arecales)
семейство:Палмови (Arecaceae)
род:Салака (Salacca)
вид:S. zalacca
Научно наименование
Voss
Синоними
  • Calamus zalacca Gaertn.
Salacca zalacca в Общомедия
[ редактиране ]
Жълтият / белезникав плод има мек сладък (или кисел, в зависимост от сорта) вкус

Салак (Salacca zalacca) е вид дърво от семейство Палмови (Arecaceae), родом от Ява и Суматра в Индонезия. Култивира се в други региони на Индонезия като хранителна култура и е натурализиран в Бали, Ломбок, Тимор, Молуку и Сулавеси.[1][2]

Салакът Salacca glabrecens е представен на малайзийска пощенска марка, издадена на 27 февруари 1999 г. в серията на редките плодове.[3]

Салака е много късостеблена палма, с листа с дължина до 6 метра; всеки лист има двуметрова дръжка с шипове с дължина до 15 сантиметра и множество листовки. Плодовете растат на групи в основата на листата и са известни още като змийски плод поради червеникавокафявата люспеста кожа. Те са с големината и формата на узряла смокиня, с отчетлив връх. Пулпът е годен за консумация. Плодовете могат да се белят чрез прищипване на върха, което трябва да накара кожата да се отлепи, за да може да се отдръпне. Плодът отвътре се състои от три дяла с двата по-големи или дори и трите, съдържащи голямо негодно за консумация семе. Лобовете приличат и имат консистенция на големи белени скилидки чесън. Вкусът обикновено е сладък и кисел, със силно стипчив ръб, но структурата му, подобна на ябълка, може да варира от много суха и ронлива (salak pondoh от Джокякарта) до влажна и хрупкава (salak Bali).[4]

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Дървото салак е култивирано в цяла Индонезия и има поне 30 сорта, повечето от които имат стипчив вкус и са сладки.[5] Два популярни сорта са salak pondoh от провинция Джокякарта (открит през 1980 г.) и salak Bali от остров Бали – Индонезия.

Salak pondoh[редактиране | редактиране на кода]

Salak pondoh е важен плод в провинция Джокякарта на остров Ява. За петте години до 1999 г. годишното производство в Джокякарта се е удвоило до 28 666 тона. Популярността му (в сравнение с други сортове) сред местните индонезийски потребители се дължи главно на интензивността на неговия аромат и сладкия му вкус дори преди да достигне пълна зрялост.

Salak pondoh има още три превъзходни варианта, а именно pondoh super, pondoh hitam (черен pondoh) и pondoh gading (слонова кост / жълтеникава кожа pondoh).

Salak Bali[редактиране | редактиране на кода]

Salak Bali обикновено се продава по целия остров Бали и е популярен плод както сред местното население, така и сред туристите. Плодът е приблизително с размерите на голяма смокиня и има хрупкава и влажна консистенция. Плодът има нишестено усещане за уста и вкус, напомнящ на разреден ананас и лимонов сок.

Salak gula pasir[редактиране | редактиране на кода]

Най-скъпият сорт салак на Бали е gula pasir (буквално „пясъчна захар“ или „зърнена захар“, отнасяща се до неговата финозърненост), който е по-малък от нормалния салак и е най-сладкият от всички салаки. Цената в Бали е 15 000 – 30 000 рупии (1 – 2 щатски долара) за килограм в зависимост от времето на годината.

Salak gula pasir, известен и като захарен салак, е известен със своята сочна сладост, като понякога ферментира във вино Salak, което има алкохолно съдържание от 13,5%, подобно на традиционното вино, направено от грозде.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kew World Checklist of Selected Plant Families
  2. Govaerts, R. & Dransfield, J. (2005). World Checklist of Palms: 1 – 223. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.
  3. Katalog setem : Setem › Rare Fruits of Malaysia.
  4. Mogea, Johanis P. 1982. Salacca zalacca var. amboinensis. Principes 26: 71.
  5. Snake fruit (Salak) explained – Salacca Zalacca Information & Facts // Архивиран от оригинала на 2021-04-11. Посетен на 19 January 2019.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Salak в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​