Sublime Text

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Sublime Text
Скриншот sublime text 2.png
Скрийншот на интерфейса на Sublime Text.
Информация
Разработчик Джон Скинър
Начална версия 18 януари 2008 г.;
преди 13 години
 (2008-01-18)
Програмен език C++, Python
Операционна система Linux 32/64-bit, Mac OS X 10.6 or later (version 2), 10.7 or later (version 3), Microsoft Windows 32/64-bit
Размер ~5–7 MB
Статус Активен[1]
Лиценз Собствен софтуер[2]
Уебсайт www.sublimetext.com

Sublime Text е междуплатформен софтуер за обработка на изходен код и текстов редактор с приложно-програмен интерфейс (API) написан на Python. Функционалността му може да бъде допълвана от потребителите чрез плъгини. Повечето от допълненията са с лиценз за свободен софтуер и се разработват и поддържат от потребителите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

 • „Goto Anything“ – бърз достъп до файлове, символи и редове
 • „Command palette“ – клавишни комбинации за бързо изпълнение на команди и операции
 • Едновременно редактиране на различни части от кода
 • Python-базирана плъгин система
 • Междуплатформен софтуер (Windows, macOS, Linux)

Версия 2[редактиране | редактиране на кода]

Sublime Text 2.0.2, текущата версия, е пусната официално на 8 юли 2013 г. Промените, спрямо първата версия, бяха обявени от Skinner на официалния блог, включващ „Retina display“ и поддръжка и „Quick Skip Next“ функционалност." [3]

Интерфейс

Теми

 • Sublime Text съдържа 22 различни теми, с опция да изтеглите допълнителни теми или да създадете собствена теме чрез външни разширения.
 • Функцията за мини картата показва намален преглед на целия файл в горния десен ъгъл на екрана. Видимата от основния панел за редактиране част от файла е подчертана на мини картата. Също така кликването и драгването по нея, скролират файла в редактора.

Панели, групи и режими на екрана

Програмата предлага разновидност от режими на екрана. Те включват режим, в който са показани до 4 файла едновременно и режим без разсейвания, в който е показан само един файл, а допълнителните менюта са скрити.

Функционалност[редактиране | редактиране на кода]

Едновременно редактиране

Тази функционалност позволява на потребителя да избира наведнъж цели колони или да поставя в текста повече от един курсор. По този начин се постига едновременно редактиране. Всеки курсор се държи, сякаш е единственият в текста. Команди като придвижване по знаци или по редове, избиране на текст, придвижване по думи или части от думи (например отбелязани с вътрешни главни букви в стил CamelCase, тирета или долни черти), придвижване до началото или края на реда и други влияят поотделно върху всеки курсор. Това позволява да се редактират сравнително прости повтарящи се структури без помощта на макроси и регулярни изрази.

Автоматично довършване

Sublime Text предлага автоматично да довършва думи и променливи, докато потребителят пише, в зависимост от използвания език.

Открояване на синтаксиса и контрастно изображение

Тъмният фон на Sublime Text е избран, за да се намали умората на очите и да се увеличи контрастът с текста. Определени синтактични елементи се оцветяват в различни цветове, за да се отличават по-добре.

Компилиране в редактора

Тази функционалност позволява на потребителите да стартират код на определени езици директно в редактора, което премахва нуждата от превключване към командния ред. Тази функционалност може да се използва също така и за автоматично компилиране на кода при запазване на файла.

Допълнителни пакети[редактиране | редактиране на кода]

Package Control е диспечер на пакети за Sublime Text, който позволява намиране, инсталиране, надстрояване и премахване на приставки, обикновено без рестартиране на редактора. Той автоматично поддържа пакетите актуализирани, като ги изтегля от GitHub, BitBucket и собствена, базирана на JSON система за разпространение. Освен това се грижи за обновяването на пакети, клонирани от GitHub и BitBucket с Git и Hg, и предоставя команди за разрешаване и забраняване на пакети. Налице е и команда за архивиране на директория с пакети във файл с разширение .sublime-package.[4]

Следват някои от по-важните пакети от трети страни:

 • SublimeCodeIntel – възможностите му включват бърз преход към дефиницията на символ и подсказки (tooltips) за обръщения към функции.
 • Sublime Goto Documentation – отваря документация, свързана с маркираната функция.
 • Bracket Highlighter – подобрява вградената функционалност на Sublime Text за открояване на двойки скоби.
 • Sublime dpaste – изпраща избрания текст към услугата dpaste.com.[5]
 • SublimeLinter – извършва проверка на кода за JavaScript, Perl, PHP, Python, Ruby и други езици.
 • Side Bar Enhancements – подобрява страничната лента на Sublime Text 2 с нови опции за изтриване, отваряне, преместване, създаване, редактиране и намиране на файлове.
 • ColorSublime – разширява броя на достъпните теми от стандартните 22 до повече от 250 общодостъпни цветови схеми.
 • WordPress – добавя автоматично довършване и готови елементи (snippets) за платформата за блогове WordPress.
 • Git – интегрира в Sublime Text функционалност за Git.

Версия 3[редактиране | редактиране на кода]

Версия 3 влезе в бета на 29 януари 2013 г. В началото само за регистрирани потребители, които са закупили Sublime Текст 2, на 28 юни 2014 г. станаха достъпни за широката общественост. Все пак, последната версия все още изисква регистрационен код.

Две от основните характеристики, които Sublime Текст 3 добавя включва символно индексиране и управление на прозореца. Символното индексиране позволява Sublime Текст, да сканира файлове и da изгражда индекс за улесняване функции Goto Definition и Goto Symbol в проекта.Pane managemant позволява на потребителите да се движат между прозорците чрез клавишни комбинации(hotkeys).

Поддържани езици за програмиране [6][редактиране | редактиране на кода]

Sublime Text поддържа синтактично открояване за доста програмни езици и файлове формати, като:

Допълнително могат да се инсталират и плъгини, предлагащи разширяване на списъка с поддържаните езици.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Development Status – July 2014. //
 2. Sublime Text 2 EULA. // Sublime HQ Pvt Ltd.
 3. Sublime Блог. // Посетен на 11 април 2015.
 4. Package Control. // wbond.net. Посетен на 9 септември 2013.
 5. dpaste.com
 6. Features. // 1stwebdesigner. Посетен на 13 ноември 2012. Архив на оригинала от 2012-11-16 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Информатика“         Портал „Информатика