Воден орех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Trapa natans)
Воден орех
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
EN
Застрашен[2]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Миртоцветни (Myrtales)
семейство:Блатиеви (Lythraceae)
род:Trapa
вид:Воден орех (T. natans)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Синоними
 • Trapa acicularis V.N.Vassil.
 • Trapa arcuata
 • Trapa astrachanica N.A.Winter, 1931
 • Trapa europaea Flerow, 1925
 • Trapa flerovii Dobrocz., 1955
 • Trapa maleevii V.N.Vassil., 1949
 • Trapa manshurica Flerow, 1925
 • Trapa maximowiczii Korsh., 1892
 • Trapa quadrispinosa Wall., 1832
 • Trapa rossica V.N.Vassil., 1949
Воден орех в Общомедия
[ редактиране ]

Водният орех (на латински: Trápa nátans), известен още като дяволски орех, джулюн, рогатка е едногодишно водно растение от семейство Lythraceae. Видът се среща и в България.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естествените находища на водния орех са в Африка, голяма част от Азия и Южна и Източна Европа. Видът е пренесен от човека в Северна Америка, където се приема за инвазивен. Находищата му в България са по Черноморското крайбрежие, североизточните части на страната, Дунавската равнина, Предбалкана, Източна Стара Планина, Източните Родопи и Тракийската низина. Среща се на надморска височина от 0 до 500 метра. Расте в заблатени местности, бавнотечащи реки и разливи на реки със сладка и полусолена вода.

Особености на вида[редактиране | редактиране на кода]

Видът е едногодишен или многогодишен, тревист. Стъблото израства до 2 и повече метра дължина. Листата му биват два вида. Първите са подводни, наделени на нишковидни дялове, подобни на пера. Вторите са надводни, като имат мехуресто подути дръжки, изпълнени с въздухоносна тъкан. Имат листна петура с ромбична форма и назъбен външен ръб. Надводните листа образуват видимата част на растението над водната повърхност. То наподобява на розетка. Растението цъфти през юни – юли. Цветовете са дребни, с бели венчелистчета. Плодът е орех. Изграден и от дебела, черна и твърда обвивка. Обвивката притежава четири роговидни, разположени на кръст израстъци.

Плодовете на джулюна са с високо ниво на скорбяла. Имат приятен вкус. Наподобяват на сладък варен картоф или кестен. Поради тази причина още от древността се използват за храна от човека. В България също има традиции на консумация на плодовете от хора. В миналото са изхранвани и пасищно отглеждани стада от свине. Понастоящем видът е застрашен от изчезване и консумацията на плодовете му е забранена.

Природозащитен статус и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Видът е включен в Червената книга на България с категория „застрашен“[3]. В миналото е образувал плътни популации, особено в заблатени местности покрай река Дунав. Днес много от старите находища са пресушени и не съществуват. Среща се единично или на малки групи.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие видът е защитен. Част от известните находища се намират в природен парк Персина, защитена местност Джолюнгьол[4] край село Драганово, природна забележителност Блатото Алепу, както и в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.[5]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

В България две села носят името Джулюница – в областите Велико Търново и Русе. Смята се, че и двете са наречени на растението джулюн, в чиито околности в миналото са се намирали естествени находища от него.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Trapa natans (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
 2. Червена книга на Република България. Воден орех. Посетен на 6 октомври 2013
 3. Trapa natans в Червена книга на България. //
 4. ИАОС, Джолюнгьол
 5. bgflora.net, Джулюн