Уикиданни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Wikidata)
Уикиданни
Уеб адресwikidata.org
Тип на сайтапроект за съдържание на Уикимедия
Езикмножество езици
ПритежателФондация „Уикимедия“
Създаден отУикимедия
Създаване29 октомври 2012 г.
Пуснат онлайн29 октомври 2012 г.;
преди 11 години
 (2012-10-29)
Alexa ранг7136 (23 май 2021)
Рекламине
Настоящ статусактивен
Уикиданни в Общомедия

Уикиданни (на английски: Wikidata) е уики проект – база знания създадена от Фондация Уикимедия. Съдържанието е свободно и подобно на повечето проекти на фондацията е достъпно под лицензи „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“ (CC-BY-SA) и обществено достояние (CC0).

Уикиданни е свободна, създадена съвместно от потребителите, многоезична вторична база данни, събираща структурирана информация за Уикипедия, Общомедия, другите проекти на Уикимедия, както и за други проекти. По-конкретно това означава:

  1. Свободна. Данните в Уикиданни са публикувани под свободен лиценз, който позволява използването им по много различни начини.
  2. Създадена съвместно от потребителите. Данните в Уикиданни се въвеждат и поддържат от редакторите, които сами избират правилата за създаване на съдържание и управление на Уикиданни. Ботове също могат да въвеждат данни в Уикиданни.
  3. Многоезична. Редактирането, използването, разглеждането и повторното използване на данни е изцяло многоезично. Данните, въведени на независимо кой език, стават веднага достъпни на всички други езици; възможно е и се поощрява редактирането на всеки един език.
  4. Вторична база данни. Уикиданни може да съдържа не само записи, но и техните източници, като по този начин отразява наличното многообразие от знания и подпомага осъществяването на проверяемост.
  5. Събираща структурирана информация. За разлика от Общомедия, в която се събират медийни файлове, и от Уикипедиите, които съдържат енциклопедични статии, Уикиданни събира данни в ясно структурирана форма. Това позволява тяхното лесно повторно използване в проектите на Уикимедия и на трети страни и улеснява компютрите при обработката и „разбирането“ ѝ.
  6. За проектите на Уикимедия Уикиданни предоставя на Уикипедия инструмент за по-лесна поддръжка на междуезиковите препратки и инфокутиите, като така намалява натоварването върху редакторите в Уикипедия и подобрява нейното качество. Подобренията и актуализациите, направени в Уикиданни, се отразяват едновременно в съответните статии на всички езици.
  7. А и за други проекти. Уикиданни може да се използва и за огромен брой различни външни услуги.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]