Цайтгайст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Zeitgeist)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за философския израз. За филма вижте Zeitgeist (филм).

Цайтгайст (на немски: Zeitgeist, от zeit - "време", и geist - "дух"), също дух на времето или дух на епохата, е термин, означаващ интелектуалния, културния, етическия и политическия климат на дадена епоха или течение. Така е наречено и съвременно движение.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията за духа на времето идва от епохата на Хердер и други немски романтици, дейци на Просвещението като Корнелий Ягдман. Терминът Zeitgeist често се приписва на Хегел, макар той да не го използва. В своята работа „Лекции по история на философията“ употребява израза der Geist seiner Zeit (дух на своето време) – например, „никой не може да изпревари своето време, тъй като духът на неговото време е също негов дух.“[1] Други философи, изразявали подобни идеи, са Спенсър и Волтер[2]. Концепцията включва също теорията за великите личности, популяризирана от Томас Карлайл, която определя историята като резултат от дейността на велики герои и гении.

Движение[редактиране | редактиране на кода]

Движението Духът на времето започва своята дейност в края на 2008 г., като комуникационната част на Проекта „Венера“, създаден от социалния и инженерен дизайнер Жак Фреско преди десетилетия. Основната идея е да се преодолее липсата на устойчивост, съществуваща в света, като се утвърдят нови методи и ценности, които да преодолеят кризата в общественото развитие. Основната цел на Движението е да започне преход към нов, устойчив социален дизайн, наречен „ресурсно базирана икономика“. За първи път понятието е използвано от Жак Фреско и се отнася до икономическа структура, базирана изключително на стратегическо управление на ресурсите като алтернатива в развитието на човешката цивилизация.

Бъдещето е наша отговорност; ако се провалим в това да приемем тази отговорност, други ще мислят вместо нас.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glenn Alexander Magee (2011), "Zeitgeist", „The Hegel Dictionary“, Continuum International Publishing Group, p. 262, ISBN 9781847065919, http://books.google.co.uk/books?id=khvwPJMzNzMC&pg=PA262 
  2. Eero Saarinen (2006), „Shaping the Future“, Yale University Press, p. 15, ISBN 9780972488129, http://books.google.co.uk/books?id=yvqZt9ZnmYUC&pg=PA15 

Връзки[редактиране | редактиране на кода]