Барбара Лисков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барбара Лисков
Barbara Liskov
американска информатичка
През 2009 година
През 2009 година

Родена
7 ноември 1939 г. (84 г.)

Учила вСтанфордски университет[1]
Калифорнийски университет – Бъркли
Научна дейност
Работила вМасачузетски технологичен институт
НаградиМедал Джон фон Нойман (2004)
Награда Тюринг (2008)
Семейство

Уебсайтwww.pmg.csail.mit.edu/~liskov/
Барбара Лисков в Общомедия

Барбара Лисков (на английски: Barbara Liskov) e американски учен по информатика. Тя е професор по технически науки в департамента по електротехника и информатика в училището по технически науки на Масачузетския технологичен институт.

През 1961 година получава диплома за бакалавър по математика от Калифорнийския университет, Бъркли. През 1968 година Станфордския университет я прави една от първите жени в Съединените щати, наградени с докторско звание от департамент по информатика.[2] Темата на докторската ѝ теза е компютърна програма, която може да играе ендшпили.

Лисков ръководи няколко важни проекта, включващи: операционна система „Venus“ – малка, нискоструваща и интерактивна многозадачна система; проектиране и имплементация на езика за програмиране CLU; Argus, първият език от високо ниво, поддържащ имплементация на програми за разпределени изчислителни системи и демонстриращ техниката на т.нар. promise pipelining; Thor – обектно ориентирана система за бази данни.

Лисков е член на Националната академия по технически науки на САЩ, Американската академия по изкуства и науки и Асоциацията по изчислителна техника (Association for Computing Machinery, накратко ACM). През 2004 година получава медал Джон фон Нойман за „съществени приноси към езиците за програмиране, методологията на програмирането и разпределените изчислителни системи“.

През 2008 година Лисков получава награда Тюринг от ACM[3] за нейната работа в проектирането на езици за програмиране и софтуерна методология, която води до развиването на обектно ориентираното програмиране.[4] По-точно, Лисков разработва два езика за програмиране – CLU (през 1970-те) и Argus (през 1980-те).[4] ACM цитира нейните приноси за практическите и теоретичните основи на „език за програмиране и системно проектиране, особено свързаните с абстракцията на данни, отказоустойчивостта и разпределените изчислителни системи“.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.pmg.csail.mit.edu // Архивиран от оригинала на 27 април 2009 г. Посетен на 5 декември 2017 г.
  2. Профил в Националната академия по технически науки // Посетен на 5 март 2011. (на английски)
  3. Top prize in computing goes to MIT professor // Посетен на 5 март 2011. (на английски)
  4. а б Barbara Liskov Wins Turing Award // Посетен на 5 март 2011. (на английски)
  5. ACM Names Barbara Liskov Recipient of the 2008 ACM A.M. Turing Award // Архивиран от оригинала на 2012-07-16. Посетен на 5 март 2011. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Barbara Liskov в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​