Направо към съдържанието

Джанди Нелсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джанди Нелсън
Jandy Nelson
Джанди Нелсън, 2015 г.
Джанди Нелсън, 2015 г.
Родена25 ноември 1965 г. (58 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2010 -
Жанрлюбовен роман

Уебсайтjandynelson.com
Джанди Нелсън в Общомедия

Джанди Нелсън (на английски: Jandy Nelson) е американска писателка на произведения в жанра любовен роман за юноши.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джанди Нелсън е родена на 25 ноември 1965 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава бакалавърска степен от университета „Корнел“, магистърска степен по поезия от университета „Браун“ и магистърска степен по творческо писане за деца от Върмонтския колеж по изящни изкуства в Монпелие.

След дипломирането си в продължение на 13 години работи като литературен агент към Литературна агенция „Manus & Associates“.

Първият ѝ роман „Небето е навсякъде“ е издаден през 2010 г. Той представя историята на 17-годишната Лени Уокър, която се справя след смъртта на сестра си. Раздвоена между скръбта и себеоткриването, тя трябва да се научи да сама да строи собствения си живот. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. През 2020 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Грейс Кауфман и Джейсън Сийгъл.

Вторият ѝ роман, „Ще ти дам слънцето“, е издаден през 2014 г. Той представя историята на близнаците Ноа и Джуд, които след поредица от семейни трагедии, жестокости и недоразумения се разделят, но съдбата ги среща и те започват да разбират себе си и да променят света си отново. През 2015 г. книгата получава наградата „Майкъл Л. Принц“ за най-добра художествена литература за юноши от Асоциацията за библиотечни услуги за юноши, както и наградата „Джозет Франк“ на Банк Стрийт и наградата „Стонуол“.

Книгите ѝ са включени в списъците на най-добрата художествена литература за юнощи от Американската библиотечна асоциация.

Джанди Нелсън живее в Сан Франциско.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Sky Is Everywhere (2010)
    Небето е навсякъде, изд.: ИК „Прозорец“, София (2016), прев. Александър Маринов
  • I'll Give You the Sun (2014)
    Ще ти дам слънцето, изд.: ИК „Прозорец“, София (2016), прев. Петя Петкова

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2020 The Sky Is Everywhere – продуцент и сценарист

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jandy Nelson в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​