Направо към съдържанието

Еднорог (гаубица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еднопудов (197 mm) скъсен крепостен еднорог образец 1805 г. (създаден 1814 г.). Чугунен ствол дълъг 239 mm, тегло 1564 kg. Далечина на стрелбата 3200 m (Военно-исторически музей на артилерията, инженерните и свързочните войски, Санкт Петербург)
3-фунтов (78 mm) опитен еднорог. Бронз, Дълнина на цевта 0,96 m, Маса 87,6 kg, отлят 1808 – 1812 г. по проект на Изследователския комитет по артилерийската част за тестове за възможното намаляване на масата на 3 фунтовият еднорог. Военно-исторически музей на артилерията, инженерните и свързочните войски, Санкт Петербург.

Едноро́г е старинно руско гладкостволно артилерийско оръдие-гаубица. Еднорогът е изобретен през 1757 г. от руския артилерист Михаил Василиевич Данилов съвместно със С. А. Мартинов; на въоръжение е въведен от граф Пьотр Шувалов. Името си оръдието дължи на фамилния шуваловски герб с изображение на еднорог.

Основните отличительни особености на еднорозите е в камерата с конична форма, осигуряваща правилното разположение на заряда при натъпкването му с пробойник. В гаубиците по-ранни модели дължината на ствола е ограничена до дължината на ръката на средностатистическия човек, тъй като камерата има цилиндрична форма и диаметър по-малък от диаметъра на ствола, и зарядът се вкарва в камерата с ръка. Нововъведението позволява да се увеличи дължината на ствола и, съответно, далечината и точността на стрелбата на оръдията. Еднорозите имат стволове с дължина 7,5 – 12,5 калибра и стрелят със снаряди с маса от 4 фунта до 3 пуда (от 1,8 до 40 kg, калибър 246 mm), на далечина до 4 km. Стрелбата се осъществява с гюлета, фугасни и запалителни гранати, бомби и картеч.

Еднорозите се използват в руската артилерия като обсадни, полеви, конни и планински оръдия, а също и във флота. Благодарение на такива оръдия артилерията получава възможността да съпровожда своята пехота в бой, водейки огън над главите на бойните линии.

Еднорозите се използват над 100 години, до навлизането във войската на нарезните оръдия. Отделни екземпляри остават в някои крепости и до началото на 20 век.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Единорог (гаубица)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​