Ерих Клайбер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерих Клайбер
Erich Kleiber
австрийски диригент

Роден
Починал
27 януари 1956 г. (65 г.)
ПогребанЦюрих, Швейцария

Учил вПражка консерватория
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Активностот 1911 г.
Семейство
ДецаКарлос Клайбер

Уебсайт
Ерих Клайбер в Общомедия

Ерих Кла̀йбер (на немски: Erich Kleiber) е германски и аржентински диригент, роден в Австрия. Неговият син, Карлос Клайбер, също е известен диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ерих Клайбер е роден във Виена, по-късно учи в Прага. През 1923 г., след като дирижира вълнуващо изпълнение на Фиделио от Бетовен в Берлинската държавна опера, той става неин музикален директор.

Ерих Клайбер става известен със своите интерпретации на стандартния симфоничен и оперен репертоар, както и с представянето на нови и непознати творби. През 1925 г. той дирижира премиерата на операта „Воцек“ от Албан Берг. През 1934 г. Ерих Клайбер е жестоко освиркан от тълпа озверели националсоциалисти на премиерата на операта „Лулу“ от Албан Берг. Недоволни от тази модерна за техните уши музика, те започват яростно да крещят: „Хайл Моцарт!“. Когато операта „Лулу“ на Берг е заклеймена като изродена музика (Entartete Musik) от Нацистката партия, Клайбер, макар че не е евреин, подава оставката си от поста директор на Берлинската опера в знак на протест. Клайбер също така прекратява договора си с Ла Скала в Милано през април 1939 г., казвайки че „...[откакто] Ла Скала е затворена за евреи... едновременно като християнин и музикант, аз не мога повече да ѝ съдействам.“ (Цитатът е от „Бележки от чужбина“ в Musical Times[1], април, 1939)

По-късно той се премества в Буенос Айрес, където работи в „Театро Колон“ и става негов музикален директор. Там той дирижира германски оперен репертоар, особено творбите на Вагнер. Чрез престижността, която носи неговото име, той е способен да привлече в „Колон“ такива светила като Емануел Лист, Кирстен Флагстад, Виорика Урсулеац (в единствените нейни изяви в Америка) и Сет Сванхолм. Някои от неговите представления от този период са издадени на CD с различно качество, в зависимост от състоянието на оригиналния запис, който е бил направен. Ерих Клайбер взема аржентинско гражданство през 1938 г.

Гробът на Клайбер и съпругата му Рут Гудрич (1900 – 1967) на гробището Хьонгерберг в Цюрих

След Втората световна война Клайбер възобновява своята европейска дейност, отначало с Лондонския филхармоничен оркестър през 1948 г., а след това в Ковънт Гардън от 1950 до 1953 г. Приносът на Клайбер е от решаващо значение за следвоенното развитие на тази опера. Почти в края на кариерата му предлагат отново старата позиция на директор на Берлинската държавна опера, която тогава е в съветската окупационна зона на града. Той приема длъжността, но след като разбира, че комунистите не са му по вкуса не по-малко от нацистите, си подава оставката, без да е дирижирал никакво представление. Той става пътуващ диригент и никога повече няма постоянна длъжност.

Почива внезапно в Цюрих на 27 януари 1956 г., на възраст 65 години.[2]

През август 2010 г. Берлин и Буенос Айрес отбелязват 120 години от рождението на Ерих Клайбер. През януари и ноември 2011 г. в София се отбелязват 55 години от смъртта на Ерих Клайбер.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. най-старото британско списание за класическа музика
  2. Russell, John. Erich Kleiber: A Memoir. London, Andre Deutsch, 1957. OCLC 752812140.
  3. www.classical-bg.com, архив на оригинала от 4 май 2011, https://web.archive.org/web/20110504203458/http://www.classical-bg.com/news/comments/national_library_to_open_erich_kleiber_memorial_exhibition_january_2011/, посетен на 21 януари 2011 

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]