Карлос Клайбер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карлос Клайбер
Carlos Kleiber
австрийски диригент
Роден
Починал
13 юли 2004 г. (74 г.)
ПогребанКоншица, Словения

Учил вШвейцарски федерален технологичен институт в Цюрих
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Активностот 1954 г.
ЛейбълДойче Грамофон
Семейство
БащаЕрих Клайбер

Уебсайт
Карлос Клайбер в Общомедия

Карлос Клайбер (на немски: Carlos Kleiber) (3 юли 1930, Берлин – 13 юли 2004, Словения) е диригент, роден в Германия, отраснал в Аржентина, гражданин на Австрия, сред най-известните на 20 век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Клайбер е роден като Карл Лудвиг Клайбер в Берлин, син е на австрийския диригент Ерих Клайбер и Рут Гудрих, американска еврейка. През 1940 семейство Клайбер емигрира в Буенос Айрес, след като Ерих Клайбер си подава оставката от своя пост в Берлинската Опера, като протест срещу политиките на Нацистката партия. Там името на Карл става Карлос. Като дете той е имал английска гувернантка, израства в английски пансион и по-късно учи в Цюрих. Той също композирал, пеел и свирил на пиано и тимпани. Макар че неговия баща забелязал музикалните способности на сина си, той го обезкуражавал от това да преследва музикална кариера: „Колко жалко, че момчето е музикално и талантливо“, пише баща му на свой приятел.

В крайна сметка Карлос Клайбер записва химия в Цюрих, но скоро решава да се посвети на музиката, като продължава музикалното си образование в Буенос Айрес. Той е корепетитор в театъра Гартнерплац в Мюнхен през 1952, и става капелмайстор в Потсдам през 1954. От 1958 до 1964 той е капелмайстор на Германската опера на Рейн в Дюселдорф и Дуисбург, и след това в Операта в Цюрих от 1964 до 1966. Между 1966 и 1973 той е първи капелмайстор в Щутгарт, неговата последна постоянна длъжност. През следващите години, той често дирижира в Баварската държавна опера в Мюнхен.

По-нататък по време на своята кариера на свободна практика, той дирижира само на определени събития.

На 21 юни 2010 година в Любляна, Виенската Филхармония с Рикардо Мути, отбелязаха 80 години от рождението на Карлос Клайбер.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Клайбер се оттегля от концертния живот в началото на 90-те на 20 век, като се появява само за частни концерти или благотворителни такива. На едно такова събитие в Инголщат, вместо обичайното заплащане получава ново Ауди, направено по негови спецификации. По мнението на мнозина от неговите колеги и слушатели, които са присъствали на педантично репетираните му изпълнения, при все това оставащи спонтанни и вдъхновяващи, този ексцентричен гений е вероятно най-големият диригент на своето поколение, независимо от рядкостта на неговите явявания на концерти.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Вичев, Томислав. Ерата Клайбер. 2003.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за