Жул Жансен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жул Жансен
Pierre Jules César Janssen
френски астроном

Роден
Починал
Мьодон, Франция
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция

Националност Франция
Научна дейност
ОбластАстрономия
Работил вПарижка обсерватория
Семейство

Уебсайт
Жул Жансен в Общомедия

Пиер Жул Сезар Жансен (на френски: Pierre Jules César Janssen), известен като Жул Жансен, е френски астроном, член на Френската академия на науките и на Лондонското кралско научно дружество.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция. Неговите родители го гласят за художник, но от ранна възраст той проявява определено влечение към точните науки. След претърпяна злополука през младостта, Жансен остава с проблеми при ходенето, което забавя неговото следване. Изучава математика и физика в Парижкия университет, където получава докторска степен през 1860 година. От 1865 до 1871 е професор по физика в училището по архитектура.

През 1857 година е командирован в Перу, за да определи магнитния меридиан. През 1861 – 1862 е в Италия, където се занимава с изследване на спектралните линии на телура в спектъра на Слънцето. През 1863 година потвърждава, че Луната няма атмосфера, а през 1867, че тази на Марс съдържа водни пари.

През 1868 г. по време на пълното слънчево затъмнение в Индия (18 август 1868) открива спектрален метод за наблюдение на слънчевите протуберанси и открива в слънчевия спектър нов химичен елемент – хелий. По време на пълното слънчево затъмнение на 12 декември 1871 г. той за първи път отчита наличието на фраунхоферови линии на поглъщане в спектъра на слънчевата корона.

Жансен настоява за построяването на обсерватория в Париж през 1875 година. Той представя проект за реставрация на замъка Мьодон и започва да инсталира различни астрономични инструменти от 1876 година нататък. След като получава необходимите средства, през 1879 година е построен първият купол на обсерваторията. И до днес в нея се извършват наблюдения на Слънцето.

Умира на 23 декември 1907 година в Мьодон на 83-годишна възраст