Иван Шопов (библиограф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Шопов.

Иван Шопов
български библиограф
Роден
1826 г.
Починал

Учил вКарлов университет
Научна дейност
ОбластБиблиография
Учил приРайно Попович
Публикации„Списък на български книги на нововъзраждащата се българска писменост в XIX в.“
ПовлиянПьотр Кьопен, Юрий Венелин, Николай Мурзакевич, Измаил Срезневски[1] Павел Шафарик[2]

Иван Василев Шопов е български библиограф. Подготвя и обнародва в „Цариградски вестник“ (бр. 99 от 6 септември 1852) първата библиография, изработена от българин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1826 година. Учи в килийното училище в родния си град, в Карлово при Райно Попович, в гръцкото търговско училище на остров Халки, в Атина (1843 г.). През 1846 г. следва в Историко-филологическия факултет на Московския университет. През 1851 г. се записва студент в Медицинския факултет в Прага.

Сътрудничи на Павел Шафарик – изследовател по история на славянските езици, фолклор, литература. Публикува в „Цариградски вестник“ (бр. 99, 6 септември 1852 г.) „Списък на български книги на нововъзраждащата се българска писменост в XIX в.“, който излиза и като самостоятелно издание. Притежава една от най-богатите частни библиотеки през Възраждането.

Самоубива се в Прага.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Никола Трайков. Писма до Раковски. София: Изд. на БАН, 1952. Четиримата са назовани „предтечи и учители на първия българин-библиограф Иван Василев Шопов“.
  2. „Това твърдение датира от 1872 г. и е изказано за първи път от внука на Шафарик – Константин Й. Иречек. В предговора на своя труд „Книгопис на новобългарската книжнина. 1806 – 1870“ той пише, че несъмнено Шопов е подготвил своя списък по „приканвание Шафариково“, т.е. че идеята за съставянето на библиографията принадлежи на чешкия славист. Безсъмнените заслуги на Шафарик се заключават в приноса му за завършването на библиографията, а не по отношение на идеята за съставянето ѝ.“ Виж Донка Боянова, „Национална библиография до Освобождението“ (2001), literatura.dokumentite.com.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]