Цариградски вестник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Цариградски вестник“
„Цариградскй вѣстникъ“ „Цареградски вѣстникъ“ „Цареградскiй вѣстникъ“
Tsarigradski-vestnik-glava.jpg
Глава на вестника
Информация
Видседмичник
Начало1848 г.
Край1862 г.
Главен редакторИван Богоров
Александър Екзарх
Тодор Бурмов
Езикбългарски
Свързани вестнициБългарски орел
Македония
Цариградски вестник в Общомедия

„Цариградски вестник“ е български седмичник, излизал в Цариград от 1848 до 1862 година, едно от най-сериозните издания на български език от възрожденския печат.

Вестникът е основан от Иван Богоров след спирането на „Български орел“. Богоров е и негов главен редактор до 1850 година, след което вестникът е поет от Александър Екзарх и за кратко от Тодор Бурмов.

Освен публицистика и документални географски, исторически и биографични очерци, в „Цариградски вестник“ се публикуват и художествени текстове. В подлистници са издадени преводи и български адаптации на множество чужди книги, сред които „Чудесиите на Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо и „Еничарите“ на Мор Йокай. Във вестника публикуват много от представителите на т.нар. „даскалска поезия“, а в него правят своя дебют и поети като Добри Чинтулов и Петко Славейков.[1] В „Цариградски вестник“ пише Йордан Хаджиконстантинов Джинот, който на страниците на вестника публикува множество статии, бележки и литературни произведения.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Радев, Иван. История на българската литература през Възраждането. Велико Търново, Абагар, 2007. ISBN 978-954-427-758-1. с. 201.
  2. Георгиев, Емил. Люлка на старата и новата българска писменост. София, 1980, стр.198.