Лазар Донков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лазар Донков
български етнограф и художник
Роден
Починал
1976 г. (67 г.)

Националност България
Научна дейност
Областетнография
Семейство
ДецаИван Донков
Христо Донков
Лазар Донков в Общомедия
Паметна плоча, Етър

Лазар Иванов Донков е български етнограф и художник, създател и пръв директор на архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ край Габрово. Баща е на известния в страната и в чужбина художник Иван Донков и на баскетболиста Христо Донков.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Габрово на 20 септември 1908 г. Неговата майка Рада Голосманова е от стария габровски род Тухладжиеви, а баща му Иван Лазаров Донков (1867-1946) е основател на първата патронна фабрика в България.

Лазар Донков завършва Априловската гимназия в Габрово през 1927 г. Той е самоук художник, който през 1950-те години обикаля габровските села и прави стотици скици и рисунки на възрожденски къщи, занаятчийски работилници и технически съоръжения.

По негово предложение и проект в габровския квартал Етъра е изграден архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. На 22 април 1963 г. е направена първата копка на комплекса, а е тържествено открит на 7 септември 1964 г. Неговото творение е единственият по рода си етнографски музей на открито на Балканския полуостров с действащи работилници, в които се съхраняват и представят традиционни балканджийски занаяти, включително с механизми, задвижвани от водна струя. През периода 1963-1976 г.

Лазар Донков е методически ръководител и директор на комплекса. Публикува редица статии и издава „Кратки бележки по изграждането на етнографския парк-музей“ (1971). Умира в Габрово през 1976 г.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Памет[редактиране | редактиране на кода]

За него журналистът Цоньо Стойков пише:

Най-милата среща, която съм имал като журналист е когато бях на гости на бай Лазар Донков. Той ме прие с уважение, като човек, с когото може да споделиш своите си тревоги и своите планове. Даде ми една книжка, която беше написал за създаването на „Етъра“. В нея беше описал своите битки, как са се борили срещу него и все пак е успял да убеди когото трябва, за да го има и днес музея на открито. Ако трябва с една дума да определя Лазар Донков, тя е Творец Голям.

Цоньо Стойков

Паметна чешма, Етър

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия България, т. 2, С., 1981, с. 412
  • Тихова Н., „Днес Лазар Донков би станал на 100 г.“, в. „100 вести“, 20.09.2008, с. 1
  • Кадиева Янка, „И първата фабрика за патрони е била в Габрово“, в. „Реликви“, бр.5, 10.10.1997, с. 8
  • Кадиева Янка, „Като сюжет за филм или за родата на Иван Лазаров Донков“, в. „Реликви“, бр. 5, 10.10.2009, с. 8
  • Бурмова С., „Отговорността е желязо, което никой не иска да хване“ (интервю с Ц. Стойков), в. „100 вести“, 14.06.2009, с. 5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]