Методи Стършенов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Методи Стършенов
български просветен деец
Роден
Семейство
СъпругаДонка Стършенова
ДецаБогомил Стършенов

Методи Стършенов е български просветен деец и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Посрещане на кичевския младотурски отряд в Битоля, 15 юли 1908 година. Командир на отряда е Кел Али бей, а помощник-командири са учителите Анастас Митрев (с номер III), Методи Стършенов (с номер IV) и Симеон Поплазаров (с номер V)

Методи Стършенов е роден в град Кичево, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. По професия е учител. Влиза във Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1]

След Младотурската революция в 1908 година става деец на Съюза на българските конституционни клубове и е избран за делегат на неговия Учредителен конгрес от Кичево.[2]

Попаднали под сръбска окупация, българите от Кичевско изпращат делегация до София (предвождана от кичевските учители свещеник Симеон Поплазаров, Методи Стършенов и Г. Иванов), с цел да се яви пред българския министър-председател Иван Евстратиев Гешов, да помоли за помощ и да проси бързо и енергично застъпничество за измъченото кичевско население. През април 1913 година делегациите от Кичевския край публикуват и мемоара „Кичево в миналото си и сега“, който да запознае българската общественост с историята на техния край и методите на новите сръбски окупационни власти.[3]

Деец е на Кичевското благотворително братство и на Илинденската организация.[4]

Женен е за учителката Донка Стършенова. Баща е на Кирила Стършенова, Балчева по съпруг и на пианиста, професор Богомил Стършенов.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Митрев, Анастас. Мемоари, огледи, статии. Скопје, Нова Македонија, 1974. с. 46 - 47. (на македонска литературна норма)
  2. Карайовов, Тома. Как се създадоха българските конституционни клубове в Турция, в: Борбите в Македония и Одринско. София, Български писател, 1981. с. 727.
  3. Кичево въ миналото си и сега : Мемоаръ отъ делегациитѣ на Кичевския край. София, 1913.
  4. Методи Стършенов от Кичево, Вардарска Македония - „Кичево в миналото си и сега; Мемоар на делегациите на Кичевския край“, София, април 1913 година // Онлайн библиотека Струмски. Посетен на 21 май 2021 г.