Музикален колеж „Бъркли“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Музикален колеж Бъркли)
Музикален колеж Бъркли
Berklee College of Music
ДевизEsse quam videri (латински),
Да бъдеш, не толкова да изглежда, че си
Основан1945
ВидЧастен университет
Финансиране$321 млн.[1]
ПрезидентРоджър Браун
Преподаватели522[2]
Студенти4490[3]
МестоположениеБостън, Масачузетс, САЩ
Сайтberklee.edu
42.3464° с. ш. -71.0869° и. д.
Местоположение в Бостън
Музикален колеж Бъркли в Общомедия

Музикален колеж „Бъркли“ (на английски: Berklee College of Music), наричан съкратено само Бъркли, е висш колеж в Бостън, щата Масачузетс, САЩ.

Колежът е открит през 1945 г. Известен е с добрия си преподавателски състав, учебни програми и гостуващи артисти.

По данни от 2004 г. в него са записани приблизително 3900 студенти и работят 430 преподаватели. Предлага напълно акредитирана 4-годишна бакалавърска програма. Заедно с Училището „Джулиард“ в Ню Йорк е смятан за най-престижната институция за музикално обучение в Америка.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Бъркли“ е основан от Лоурънс Бърк като Музикална къща „Шилингър“ на името на преподавателя по хармония и композиция Джоузеф Шилингър. Първоначалната идея е била изучаването и популяризирането на системата за обучение на Шилингър.

В резултат на редица промени и развитие на учебната програма през 1945 г. Л. Бърк променя името на Музикален колеж „Бъркли“, посвещавайки го на сина си Лий Бърк' (Lee Berk), който обаче се занимава с бизнес и недвижими имоти и не е учил музика.

По времето, когато колежът е открит, консерваториите са фокусирани в изучаването само на класическа музика. Мисията на Бъркли е да предложи обучение по джаз, рок и други стилове на съвременната музика, каквото дотогава не е било предлагано.

Изискванията за кандидатстване включват: минимум 2 години изучаване на основния музикален инструмент, с които ще се кандидатства, доказателство за сериозен концертен и сценичен опит, диплома от акредитирано средно училище със задоволителен успех, задоволителен резултат от положени изпити по SAT, ACT. За чуждестранни студенти се изисква и резултат от изпит по TOEFL, както и музикално прослушване на живо.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

„Бъркли“ има най-голям процент на приети международни студенти по бакалавърски програми – 23% от повече от 70 държави, като 26,9% от всички студенти са жени, 6,8% – негри, 6,5 – латиноси, 3,3% – азиатци. 5-те най-големи студентски общности в колежа са представени от жители на Япония, Корея, Канада, Великобритания и Мексико.

Колежът предлага редовна форма на обучение с три семестъра – есенен, пролетен и летен. Есенният и пролетният са с продължителност 16 седмици, а летният семестър – 12 седмици. От 2004 г. президент на колежа е Роджър Браун.

Разполага с 230 акустични пиана и повече от 1000 преподаватели по китара.

Друг интересен факт за колежа е, че докато при всички останали музикални училища ударните инструменти са събрани в катедра, то в „Бъркли“ има цял факултет по ударни. Факултетът по ударни инструменти има 5 катедри:

За разлика от стандартните консерватории, в които имат обикновено 1 или 2 преподаватели, „Бъркли“ разполага с 38 по ударни, от които 8 професори, 14 доценти, 11 асистенти, 5 хонорувани преподаватели. Декан на факултета е проф. Дийн Андерсън.

Студио в кампуса на Музикален колеж Бъркли във Валенсия, проектиран от Walters Storyk Design Group

„Бъркли“ притежава множество студия, зали, кабинети и стаи за упражнения, отворени 16 часа на ден и включващи 52 комплекта барабани, тимпани, маримби, вибрафони, афро-кубински ударни инструменти и др., аудио записи, компютърно генерирани секвенсери за слушане и музикален анализ, синтезатори и семплери от Kurzweil, барабанни и перкусионни контролери от КАТ, MIDI (Musical Instrument Digital Interface) система и други електронни перкусионни технологии.

Студентите в „Бъркли“ са разпределени в групи от по 11 души.

Библиотеката и Стан Гетс Медия Център съхраняват над 20 000 записа, 20 000 книги, 17 000 музикални партитури и 6000 щима.

Сгради[редактиране | редактиране на кода]

  • 17 сгради в квартал Бак Бей в Бостън
  • 3 общежития в квартал Бак Бей и Фенуеи-Кенмор
  • Сграда за репетиции и упражнения в квартал Алистън Брайтън

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Някои от специалностите в „Бъркли“ са:

  • Инструментални
  • Композиция
  • Джаз композиция
  • Музикален бизнес и мениджмънт
  • Музикална терапия
  • Музикална педагогика

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Berklee Hits The High Notes, Boston Business Journal, Oct 24th 2014. ((en))
  2. Berklee College of Music, College Board At A Glance website. ((en))
  3. Berklee College of Music, US New & world Reports Education Rankings 2016. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]