Наумбургска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наумбургска катедрала
51.1547° с. ш. 11.8039° и. д.
Наумбургска катедрала
Местоположение в Германия
Страна Германия
Населено мястокрая на XIII век
Посветен наПетър
Религиялутеранство
ЕпархияОбединено епископство Мерзебург, Наумбург и Цайц
Сайтwww.naumburger-dom.de
Наумбургска катедрала в Общомедия

Наумбургската катедрала „Св. св. апостоли Петър и Павел“ (на немски: Naumburger Dom) се намира в историческия център на град Наумбург в провинция Саксония-Анхалт, Германия[1].

Представлява трикорабна базилика с 2 трансепта, 2 хора и 4 кули. Тя е прекрасен пример за романска и готическа архитектура. Началото на изграждането ѝ датира от началото на XII век.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

Най-интересен е западният хор на катедралата, който представлява синтез на архитектурата и скулптурата на Зрялата готика с готическите шедьоври на скулптурата, експресивните статуи на дарителите и релефите на Страстите Христови на оградата.

Издълбаните каменни релефи изобразяват страниците на Евангелието, а 12-те дарители (осем мъже и четири жени) на църквата са увековечени чрез различни каменни скулптури, сред които е прекрасната фигура на маркграфиня Ута Баленщетска, с право призната за символ не само на град Наумбург, но и на провинция Саксония-Анхалт.[2]

Статуята на Ута от Баленщет се счита за шедьовър на средновековната женска фигура в изкуството, като експертите я поставят на нивото на статуята на Нефертити в Египет, „Венера“ на Ботичели или „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. За разлика от други статуи от онова време в строго застинала форма, всичките 12 фигури от този майстор показват движение в телата и емоциите на лицата. Статуите представляват новост за времето си – в другите църкви интериорът е украсен с фигури на светци, библейски герои и църковно-длъжностни лица, но не и на светски лица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wassermann К., Неде F., Naumburg. Stadt und Dom, Dresd., 1952
  2. M. В. Губарева, А. Ю Низовский.-100 великих храмов мира, издательство-Вече, 2000, стр.512, 5-7838-0506-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]