Ото Кип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ото Кип
Otto Kiep
германски дипломат

Роден
Починал
23 август 1944 г. (58 г.)

Учил вЛайпцигски университет
Политика
Професияполитик, дипломат
Противник на Нацистка Германия
Семейство
БащаЙохан Николаус Кип
МайкаШарлот Ротенбург
Ото Кип в Общомедия

Ото Кип (на немски: Otto Kiep) е германски политик и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г..

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ото Кип е роден в Солткоуст, Шотландия (докато родителите му са на почивка там), в семейството на императорския консул Йохан Николаус Кип и съпругата му Шарлот. Той има трима братя и сестра. Един от братовчедите на Ото, Уолтър, остава в Глазгоу и продължава да служи като лекар в британската армия.

През 1909 г., когато Ото навършва 24 години, семейството се премества в Баленщед, Анхалт, Германия. Ото изучава право в Германия и Лондон и завършва университета в Лайпциг с докторска степен, като в Лондон получава и бакалавърска степен по право. Още по това време мисленето и влиянието му се поддават на мира и международното разбиране, което неговият биограф Брус Климентс придава на либералното му възпитание в Шотландия.

Ото Кип работи в посолството на Германия във Вашингтон от 1927 до 1931 г. като съветник, а от 1931 г. до 1933 г. е генерален консул в Ню Йорк. По-късно той установява връзки с кръговете на съпротивата, с Хана Золф и с кръга на Крейсау.

Като началник на отдел „Преса на Райха“, името Ото Кип се появява в списъка на участвалите в проваления заговор от 20 юли, целящ да убие Адолф Хитлер във Вълчата бърлога в Източна Прусия. След ареста си през 1944 г., той е осъден на смърт и един месец след неуспеха на заговора на 23 август 1944 г., Ото Кип е обесен в затвора Пльоцензе в Берлин.

Новината за ареста на Кип достига до неговия близък приятел (и агент на разузнаването Абвер) Ерих Вермехрен, който вместо да бъде арестуван от Гестапо, решава да се предаде на британците, заедно със съпругата си през януари 1945 г. Това вбесява Хитлер, който нарежда разформироването на Абвер.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • From Ice Set Free: The Story of Otto Kiep, by Bruce Clements, Farrar, Straus and Giroux 1972, ISBN 0-374-32468-9
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Otto Kiep в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​