Направо към съдържанието

Портрет на Папа Павел III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Папа Павел III
Портрет на Папа Павел III
Портрет на Папа Павел III
ХудожникТициан
Година1543 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери113,7 × 88,8 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на Папа Павел III в Общомедия

„Портрет на Павел III“ е картина на италианския художник Тициан от 1543 г. Картината (113,7 × 88,8 cm) е изложена в Зала 2 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината с абсолютен реализъм, с детайлите на ръцете, бръчките по лицето, плътната бяла брада, изобразява възрастния папа Павел III. Представена като абсолютен шедьовър в портретирането и високо оценена от папа Павел III Фарнезе, творбата носи на Тициан предложена му лично от папата придворна служба. Но художникът отказва оказаната му чест, така както я отказва и на папа Лъв X през 1513 г.

След като през 1542 г. Тициан рисува портрет на Ранучо, внук на Павел III и брат на Алесандро, художникът продължава да изобразява членовете на фамилия Фарнезе.

Като част от Колекция „Фарнезе“ картината пристига в Неапол през 1734 г.

Копие на същата картина, рисувано от Тициан 2 год. след оригинала, се съхранява в Катедралата „Санта Матия“ в Толедо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Guida al Museo Nazionale di Capodimonte, Editrice Electa (2006)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Paolo III в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​