Лъв X

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъв X
Pope-leo10.jpg
Emblem of the Papacy SE.svg Римски папа Emblem of the Papacy SE.svg
Рождено име Джовани Медичи
Начало понтификат 11 март 1513 г.
Край понтификат 1 декември 1521 г.
Роден
Починал
Герб Medici popes.svg
Лъв X в Общомедия

Лъв X (на латински: Leo PP. X) е римски папа в периода 9 март 1513 г. - 1 декември 1521 г. Рожденото му име е Джовани Медичи (на италиански: Giovanni di Lorenzo de' Medici). Известен е преди всичко с булата си срещу Мартин Лутер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джовани ди Медичи е роден на 11 декември 1475 във Флоренция, в знатното семейство Медичи. Той е вторият син на Лоренцо Великолепни, владетеля на Флоренция. Още на 13-годишна възраст папа Инокентий VIII го прави кардинал, като условието е това да не се разгласява докато не навърши 16 години. По времето на папа Александър VI, който преследва Медичите, се връща във Флоренция, а след това пътешествал из цяла Европа. Посещава Германия, Холандия и Франция. През 1500 г. се връща в Рим. Взема участие в сражението с френската армия под Равена (1512), попада в плен, но успява да избяга.

На 38-годишна възраст е избран за папа след почти единодушно гласуване от страна на кардиналите. Докато той е папа, през 1517 г. се провежда Латеранския събор. Лъв Х издава булата "Pastor aeternus gregem", в която повтаря известния теократичен тезис за "върховната папска власт", провъзгласен от папа Бонифаций VIII.

На 15 юни 1520 огласява булата "Exurge Domine", тържествено осъждаща Мартин Лутер и протестанството, което той проповядва.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Папа Лъв X създава астрологическа катедра в католическия университет в Рим.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Юлий II римски папа (1513 – 1521) Адриан VI