Адриан II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Адриан.

Адриан II
Adrian II.jpg
Emblem of the Papacy SE.svg Римски папа Emblem of the Papacy SE.svg
Рождено име ???
Начало понтификат 14 декември 867 г.
Край понтификат 14 декември 872
Предшественик Николай I г.
Наследник Йоан VIII
Роден
792 г.
Починал
Адриан II в Общомедия

Адриан II е римски папа от 867 до 872 г. Произхожда от знатно римско семейство от род Колона и става папа през 867 г. година в напреднала възраст.

Известен е с това, че след намесата на Константин-Кирил Философ и брат му Методий отхвърля триезичната догма и тържествено освещава през 867 г. българската азбука съставена от тях и книгите написани на нея в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. Нарежда в римските базилики да се проведат тържествени богослужения на славянобългарски език. Ръкополага в сан десетки от учениците на светите братя, а св. Методий въздига за архиепископ на Моравия и Панония в 869 г. Упорито се бори подобно на своя предшественик за запазване на папското влияние в новопокръстена България, но през 870 г. на вселенски събор състоял се в Цариград губи битката. Остава пасивен наблюдател, когато в 870 г. св. Методий е отвлечен от немците от своята катедра, изтезаван е и е хвърлен в затвора.

Адриан II продължава водената от Николай I политика, но с по-малко енергичност в действията. Лотар II, крал на Лотарингия, умира през 869 г., оставяйки Адриан да посредничи между франкските крале и да осигури престола на Лудвиг II. Скоро след анатемосването на Николай I от Фотий, Константинополският патриарх е изгонен от патриаршията от новия император Василий I Македонец, подкрепящ основния враг на Фотий — Игнатий. Стига се в 869 г. до свикването на нов вселенски събор — Четвърти константинополски събор (наричан от латинците Осми Вселенски събор). Там Адриан II е представляван от делегатите, отговорни за обявяването на Фотий за еретик, но и те не успявят да се споразумеят с Игнатий до края на събора в 870 г. по въпроса за примата над Българската църква.

Също като предшестващия го папа Николай I, Адриан се принуждава да се съобразява с волята на Лудвиг II по светските въпроси, който го поставя под наблюдението на Арсений (епископ на Орта), неговия таен съветник, и на племенника на Арсений – Анастасий Библиотекар.

Адриан се жени рано и когато е избран за папа, дъщерята му и съпругата му са още живи. По-късно са отведени и убити от брата на Анастасий.

Папа Адриан II умира през 872 г. след като е начело на римската църква само 5 години.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Николай I римски папа (867 – 872) Йоан VIII