Телесфор (папа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Телесфор.

Свети Телесфор
римски папа
Понтификат
ca. 126 г. – ca. 137 г.
Рождено имеТелесфор
ПредшественикСикст I
НаследникХигин

Роден
???
Починал
ca. 137 г.
Свети Телесфор в Общомедия

Папа свети Телесфор (на латински: Telesphorus) е папа от около 126 г. до около 137 г.

Неговият понтификат започва по време на управлението на римския император Адриан, по време на което той става свидетел на преследването на християни, и завършва по време на управлението на император Антонин Пий. Ватиканският Annuario Pontificio казва, че той е грък по рождение и управлява от 127 или 128 до 137 или 138. Традицията на коледните среднощни меси, празнуването на Великден в неделя и спазването на седемседмичен пост преди Великден обикновено са отнасяни към неговия понтификат, но много историци изразяват съмнения, че тези отнасяния са правилни.

Писателят Ириней казва, че Телесфор е изстрадал мъченичество. Въпреки че всеки от първите четиринадесет наследници на свети Петър е описван от един или друг извор като мъченик, Телесфор е единственият, за когото съществува историческо доказателство. Според един извор, „Той е единственият папа от 2 век, чието мъченичество е надеждно потвърдено.“ В римската мартирология за негов празник е посочен 5 януари; Гръцката църква го празнува на 22 февруари. Кармелитите почитат Телесфор като патронен светец на ордена, тъй като се твърди, че той е живял на планината Кармел като отшелник.

Град Свети Телесфор, в югозападната част на канадската провинция Квебек, е наречен на негово име.

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. Ню Йорк: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.
  • Kelly, J.N.D. Oxford Dictionary of Popes. (1986). Оксфорд, Англия: Oxford University Press.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pope Telesphorus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Сикст I римски папа (126 – 137) Хигин