Йоан XIII (папа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан XIII
Giovanni13.jpg
Emblem of the Papacy SE.svg Римски папа Emblem of the Papacy SE.svg
Рождено име Джовани Кресензи
Начало понтификат 1 октомври 965 г.
Край понтификат 6 септември 972 г.
Предшественик Лъв VIII
Наследник Бенедикт VI
Роден
неизв.
Починал
Рим, Папска държава
Йоан XIII в Общомедия

Папа Йоан XIII' (на латински: Ioannes.PP.XIII) със светско име Джовани Кресченци (на италиански: Giovanni Crescenzi) е глава на Католическата църква, 133-тия папа по Традиционното броене.

Роден в Рим, до избирането си за папа прекарва кариерата си в папския двор. Избран е за папа чак пет месеца след смъртта на своя предшественик Лъв VIII, след задкулисни борби, с препоръка на император Отон I. Поведението и отношението му към чужденците го прави непопулярен сред римския елит и е принуден на напусне града през ноември 965 г. С помощта на Отон I се завръща през декември 966 г.

След завръщането си в папството Йоан XIII работи с императора по църковни въпроси, между които основаване на архиепископство в Магдебург, а също и в Южна Италия. С това се цели привличане на полабските и померанските славяни към римокатолицизма и отслабване влиянието Източноправославната църква в Средиземноморието.

На Коледа 967 г. Йоан XIII коронова сина на Отон I – Отон II за съимператор. Впоследствие Отон II сключва брак с дъщерята на византийския император Йоан I ЦимискиТеофано Склирина, но това остава неуспешен опит за изглаждане задълбочаващите се противоречия между Западната и Източната църква.

Йоан XIII умира в Рим на 6 септември 972 г.

Лъв VIII римски папа (1 октомври 965 – 6 септември 972) Бенедикт VI