Направо към съдържанието

Йоан XIII (папа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоан XIII
римски папа
Понтификат
1 октомври 965 г. – 6 септември 972 г.
Рождено имеДжовани Кресензи
ПредшественикЛъв VIII
НаследникБенедикт VI

Роден
неизв.
Починал
Рим, Папска държава
Йоан XIII в Общомедия

Папа Йоан XIII' (на латински: Ioannes.PP.XIII) със светско име Джовани Кресченци (на италиански: Giovanni Crescenzi) е глава на Католическата църква, 133-тия папа по Традиционното броене.

Роден в Рим, до избирането си за папа прекарва кариерата си в папския двор. Избран е за папа чак пет месеца след смъртта на своя предшественик Лъв VIII, след задкулисни борби, с препоръка на император Отон I. Поведението и отношението му към чужденците го прави непопулярен сред римския елит и е принуден на напусне града през ноември 965 г. С помощта на Отон I се завръща през декември 966 г.

След завръщането си в папството Йоан XIII работи с императора по църковни въпроси, между които основаване на архиепископство в Магдебург, а също и в Южна Италия. С това се цели привличане на полабските и померанските славяни към римокатолицизма и отслабване влиянието Източноправославната църква в Средиземноморието.

На Коледа 967 г. Йоан XIII коронова сина на Отон I – Отон II за съимператор. Впоследствие Отон II сключва брак с дъщерята на византийския император Йоан I ЦимискиТеофано Склирина, но това остава неуспешен опит за изглаждане задълбочаващите се противоречия между Западната и Източната църква.

Йоан XIII умира в Рим на 6 септември 972 г.

Лъв VIII римски папа (1 октомври 965 – 6 септември 972) Бенедикт VI