Рей Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рей Браун
Ray Brown
американски музикант
Роден
Починал
2 юли 2002 г. (75 г.)
ПогребанЛос Анджелис, САЩ
Музикална кариера
Стилджаз, бибоп, хард боп, класическа музика
Инструментиконтрабас, виолончело, тромпет
Активностот 1946 г.
ЛейбълВърв Рекърдс“, Concord Records
Семейство
СъпругаЕла Фицджералд (10 декември 1947 – 28 август 1953)

Уебсайт
Рей Браун в Общомедия

Реймънд Матюс Браун (на английски: Raymond Matthews Brown) е влиятелен американски джаз контрабасист и виолончелист. Пред публиката е известен с работата си с Оскар Питърсън и Ела Фицджералд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Реймънд Матюс Браун е роден в Питсбърг, Пенсилвания. Още от осемгодишен взема уроци по пиано.[1] След като вижда колко много ученици в неговата гимназия се канят да стават пианисти, той решава да се запише да учи тромбон, но баща му не може да си го позволи. В гимназията се освобождава свободно място в джаз оркестъра и той се заема с контрабаса.[1]

Най-ранният му музикален образец е контрабасистът на бенда на Дюк Елингтън, Джими Блантън.[2] В младостта си той насъбира популярност в Питсбъргското джаз средище и първите му стъпки в джаза са с музиканти с бендове като Джими Хинсли и Снукъм Ръсъл.[3] След гимназията негово достояние стават слухове, че джаз средището на 52-ра улица в Ню Йорк ври и кипи, и си купува еднопосочен билет за там.[1] Когато отива там, той е едва 20-годишен, и се запознава с Хенк Джоунс, с когото преди това е работил, и е представен на Дизи Гилеспи, който си търси контрабасист. Гилеспи наема Браун на секундата, и той скоро става част от персонала на Арт Тейтъм и Чарли Паркър.

От 1946 до 1951 г. той свири в бенда на Гилеспи. Браун, както и вибрафонистът Милт Джаксън, барабанистът Кени Кларк и пианистът Джон Люис сформират ритъм секцията на бенда на Гилеспи. Люис, Кларк и Джаксън малко по-късно сформират Модърн Джаз Куортит. Браун се запознава с певицата Ела Фицджералд, когато тя се присъединява към групата на Гилеспи в качеството си на специална атракция на турнетата в южните щати през 1947 г. Двамата се женят през същата година и осиновяват детето на доведената сестра на Ела – Франсис, което кръщават Рей Браун – младши. Фицджералд и Браун се развеждат през 1952 г.

Горе-долу по това време Браун е поканен да свири на концертите от веригата „Джаз във Филхармоник“, които са организирани от Норман Гранц. На „Концерта“ в 1949 г. той работи за първи път с джаз пианиста Оскар Питърсън; от 1951 до 1966 г. свири в неговото трио. От 1957 до 1959 г. той участва в първите пет записа на Блосъм Диъри, за Върв Рекърдс. След напускането на триото той става мениджър и промоутър, както и продължава да бъде изпълнител.

През 1966 г. Рей Браун се премества в Лос Анджелис, където е масово търсен за различни бендове за телевизионни програми. Той също е така акомпаниращ музикант на много от водещите фигури на своето време, включително Франк Синатра, Били Екстин, Тони Бенет, Сара Вон и Нанси Уилсън. Мениджър е и на бившите си музикални партньори, Модърн Джаз Куортит, както и на младия Куинси Джоунс.

Той продуцира няколко програми на Холиуд Баул, пише учебници по джаз контрабас, и развива джаз виолончело.

В Лос Анджелис той композира музика за филми и телевизионни програми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Ray Brown Jazz Profile // NPR. Посетен на June 16, 2021.
  2. Martin, Douglas. Ray Brown, Master Jazz Bassist, Dies at 75 // The New York Times. July 4, 2002. Посетен на May 20, 2017.
  3. Feather, Leonard, Gitler, Ira. The Biographical Encyclopedia of Jazz. Oxford University Press, 2007. ISBN 978-0195320008. с. 86.