Ричард Поснър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Поснър
Richard Posner
американски съдия и лектор
Ричард Поснър на лекция в Харвард, 2009
Ричард Поснър на лекция в Харвард, 2009

Роден
11 януари 1939 г. (85 г.)

Националност САЩ
Право
Работил вЧикагски университет
Семейство
СъпругаШарлин Поснър
ДецаЕрик Поснър

Уебсайтwww.law.uchicago.edu/faculty/posner-r
Ричард Поснър в Общомедия

Ричард Алън Поснър (на английски: Richard Posner) е съдия в Апелативния съд на Седми чикагски район и старши лектор в Правното училище на Чикагския университет.

Влиятелна фигура в движението Право и икономика.[1] В книгите и статиите си коментира критично правата на животните[2][3], феминизма, забраната на наркотиците[4], гей браковете (които отначало отхвърля, но впоследствие променя позицията си и започва да се застъпва за това право)[5], кейнсианската икономика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в еврейско семейство[6] в Ню Йорк на 11 януари 1939 г., завършва английски в Йейл (1959) и право в Харвард (1962).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Избрани статии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Shapiro, Fred R. The Most-Cited Legal Scholars // Journal of Legal Studies 29 (1). 2000. DOI:10.1086/468080. с. 409–26.
  2. Animal Rights: debate between Peter Singer & Richard Posner Архив на оригинала от 2015-05-09 в Wayback Machine..
  3. Richard A. Posner, Animal Rights, Yale Law Journal, December 4, 2000.
  4. Video в
  5. Bell, Kyle. Appeals Court Judge Calls Indiana’s Same-Sex Marriage Ban ‘Tradition of Hate’ // South Bend Voice. Посетен на 4 септември 2014.
  6. The Bench Burner: An interview with Richard Posner, 9 май 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Richard Posner в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​