Уилям Нисканен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилям Нисканен
William Niskanen
американски икономист

Роден
Починал
Погребан Вашингтон, САЩ

Образование Харвардски университет
Чикагски университет
Научна дейност
Област Икономика
Образование Харвардски университет
Чикагски университет
Уилям Нисканен в Общомедия

Уилям А. Нисканен (на английски: William A. Niskanen, 1933 – 2011) е почетен председател [1] на Института Катон, позиция, която той заема от 1985 насам, след службата му при Съвета на икономическите съветници на президента Рейгън, където е бил един от архитектите на Рейгъномиката. Той е бил професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли и УКЛА и е бил асистент-управител на Службата за управление и бюджет.

Най-значимият труд на Нисканен „Бюрокрацията и представителното управление“ (Bureaucracy and Representative Government), публикуван през 1971, има голямо влияние в областта на държавния мениджмънт и категорично оспорва областта на публичната администрация в духа на трудовете на Лудвиг фон Мизес. Книгата е дълго време извън печат, но е преиздадена с няколко допълнителни есета, под заглавието Бюрокрацията и публична икономика (Cheltenham, UK: Edward Elgar, 1994). Трудът на Нисканен е ранен текст в областта на моделите на бюрокрация в теорията за рационалния избор. В труда си той предлага модел на бюджетна оптимизация.

Умира на 26 октомври 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Book Forum, CATO, 27 август 2009
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William A. Niskanen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.