Уилям Нисканен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилям Нисканен
William Niskanen
американски икономист
Роден
Починал
26 октомври 2011 г. (78 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Образование Харвардски университет
Чикагски университет

Уилям А. Нисканен (на английски: William A. Niskanen, 1933 - 2011) е почетен председател [1] на Института Катон, позиция, която той заема от 1985 насам, след службата му при Съвета на икономическите съветници на президента Рейгън, където е бил един от архитектите на Рейгъномиката. Той е бил професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли и УКЛА и е бил асистент-управител на Службата за управление и бюджет.

Най-значимата работа на Нисканен „Бюрокрацията и представителното управление“ (Bureaucracy and Representative Government), публикувана през 1971, има голямо влияние върху областта на държавния мениджмънт и категорично оспорва областта на публичната администрация в духа на работите на Лудвиг фон Мизес. Книгата е дълго време извън печат, но е преиздадена с няколко допълнителни есета, като Уилям Нисканен, Бюрокрацията и публична икономика (Cheltenham, UK: Edward Elgar, 1994). Работа на Нисканен е ранен текст в областта на моделите на бюрокрация в теорията за рационалния избор. В работата си той предлага модел на бюджетна оптимизация.

Умира на 26 октомври 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Book Forum, CATO, August 27, 2009
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William A. Niskanen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.