Уилям Нисканен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Нисканен
William Niskanen
американски икономист
Роден
Починал
Научна дейност
Област Икономика
Образование Харвардски университет
Чикагски университет

Уилям А. Нисканен (на английски: William A. Niskanen, 1933 - 2011) е почетен председател [1] на Института Катон, позиция, която той заема от 1985 насам, след службата му при Съвета на икономическите съветници на президента Рейгън, където е бил един от архитектите на Рейгъномиката. Той е бил професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли и УКЛА и е бил асистент-управител на Службата за управление и бюджет.

Най-значимата работа на Нисканен „Бюрокрацията и представителното управление“ (Bureaucracy and Representative Government), публикувана през 1971, има голямо влияние върху областта на държавния мениджмънт и категорично оспорва областта на публичната администрация в духа на работите на Лудвиг фон Мизес. Книгата е дълго време извън печат, но е преиздадена с няколко допълнителни есета, като Уилям Нисканен, Бюрокрацията и публична икономика (Cheltenham, UK: Edward Elgar, 1994). Работа на Нисканен е ранен текст в областта на моделите на бюрокрация в теорията за рационалния избор. В работата си той предлага модел на бюджетна оптимизация.

Умира на 26 октомври 2011 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Book Forum, CATO, August 27, 2009
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William A. Niskanen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.