Лудвиг фон Мизес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лудвиг фон Мизес
австрийски икономист

Роден
Починал
Научна дейност
Област Икономика
Школа Австрийска икономическа школа
Известен с Праксиология, проблем на икономическото изчисление, методологичен дуализъм
Повлиян Менгер, Бьом-Баверк, Брентано, Сей, Бастиа, Тюрго, Вебер
Повлиял Хайек, Ротбард, Кирзнер, Хоппе, Шумпетер, Фридман, Бюканън, Робинс, Хюлсман, Але, Ландж, Саймънс, Хикс, Лахман, Хут, Ранд, Рокуел, Хезлит, Салерно, Райзман, Бауер, Пол, Андерсън, Смит, Райко, Сенхолц
Лудвиг фон Мизес в Общомедия

Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мизес (на немски: Ludwig Heinrich Edler von Mises, произнася се [ˈluːtvɪç fɔn ˈmiːzəs]) (29 септември 188110 октомври 1973) е австрийски, а по-късно и американски икономист, философ, писател и либерал, оказал силно влияние върху развитето на съвременното либерално и либертарианско движение. Първоначално учи във Виена, а по-късно, до 1940 – в Женева. Произхождащ от еврейско семейство в Галиция (Украйна), той попада в черния списък на нацистите и избягва в САЩ. През периода 1945-1969 е преподавател в Нюйоркския университет. Получава американско гражданство през 1946; почива в Ню Йорк през 1973.

Той е един от най-значимите автори на Австрийската икономическа школа, защитаваща капитализма и класическия либерализъм. Добива известност със своя magnum opus, „Човешкото действие” – трактат по икономика, публикуван за първи път на английски през 1949. В него той излага епистемологията и методологията, с които се характеризира австрийската школа: субективна концепция за стойността, методологичен индивидуализъм и праксиология.

Името му се свързва и с теоретична критика на социализма, който Мизес счита за безвъзвратно обречен на провал поради липсата на механизма на свободния пазар за фиксация на цените. Фридрих Хайек, Мъри Ротбард и Израел Кирцнър са сред най-бележитите му ученици.


Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младежки години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Лудвиг Хейнрих Едлер фон Мизес е роден в Лемберг, Австро-Унгария (днес Лвов, Украйна) на 29 септември 1881, в еврейско семейство на търговци германофони, което същата година, след дълги поколения на пребиваване в Галиция, Украйна, се сдобива с благородническа титла. Баща му, Артур фон Мизес, е инженер по поддръжка на градоустройствения план, а майка му, Адел, го отглежда заедно с брат му — Ричард, роден 1883, по професия - математик. Има и трети брат – Карл, който умира като дете. Пре 90-те години се местят във Виена. Тогава Австро-Унгария е втората по големина империя в Европа и представлява мозайка от различни народи и култури.

През 1892, той е приет в „Akademische Gymnasium”, Виена, където е учи с Ханс Келзен. През периода 1900-1906 следва във Виенския университет, от който излиза доктор по църковно и римско право. Тогава икономика се изучава само в правните университети.

В образованието, което получава във Виена, доминират идеите на историцизма, особено в лекциите на Карл Грюнберг. Причината да отхвърли тази школа се корени в първите му студентски години, когато е привърженик на държавния интервенционизъм. Самият той пише: „Когато влязох в университета, аз също бях върл етатист.” През 1903-1904 той се сближава с теоретиците на Австрийската икономическа школа, от които: Карл Менгер, чието произведение „Принципи на икономиката” той чете през този период, и Ойген фон Бьом-Баверг, чиито частни семинари посещава между 1904 и 1914. Мизес споделя, че именно произведението с принципи на Менгер го е вдъхновило за призванието му на икономист.

Виена (1906-1934)[редактиране | редактиране на кода]

Женева (1934-1940)[редактиране | редактиране на кода]

САЩ (1940-1973)[редактиране | редактиране на кода]

Принос в икономическата наука[редактиране | редактиране на кода]

Мизес изнася лекции изключително в полза на класическия либерализъм и се смята за един от лидерите на австрийската школа.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Милтън Фридман критикува Мизес за неговото нетолератно поведение в личен план.

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • The Theory of Money and Credit (1912); Теория на парите и кредита
  • Socialism (1922); Социализмът
  • Liberalism (1927); Либерализмът
  • Omnipotent Government (1944); Всемогъщото правителство
  • Bureaucracy (1944); Бюрокрацията
  • Human action (1949); Човешкото действие
  • The Anti-Capitalistic Mentality (1956); Антикапиталистическото мислене ISBN 9789542802907

Издания[редактиране | редактиране на кода]

  • Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мизес. Човешкото действие. Трактат по икономика. С., МаК, 2011.