Фредерик Бастиа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фредерик Бастиа
Frédéric Bastiat
френски философ

Роден
Починал
24 декември 1850 г. (49 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Либерализъм
Интереси Политическа философия
Фредерик Бастиа в Общомедия

Клод Фредерѝк Бастиа̀ (на френски: Claude Frédéric Bastiat) е френски политически философ и публицист, един от теоретиците на либерализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фредерик Бастиа е роден през 1801 г. в Байон, Аквитания. През 1810 остава сирак и е отгледан от родителите на баща си. През 1818 напуска училище и се включва в международната търговска дейност, с която се занимава семейството му. Според съвременните изследователи, този период е важен за формирането на неговите политически възгледи. Томас ДиЛоренцо предполага, че опитът му в износната дейност го запознава от първа ръка с резултата от търговските ограничения.[1] Шелдън Ричман отбелязва, че той израства по време на Наполеоновите войни с тяхната значителна държавна намеса в стопанската дейност.[2]

През 1826 дядото на Бастиа умира, оставяйки му семейното имущество. Това дава възможност на Бастиа да посвети времето си на своите теоретични изследвания. Интересите му са разнообразни, като включват философия, история, политика, религия, пътуване, поезия, политическа икономия, биография.[1]

Обществената дейност на Фредерик Бастиа започва едва през 1844, само 6 години преди смъртта му. През 1845 той публикува книгата „Икономически софизми“. Тя съдържа сатиричната „Петиция на производителите на свещи за забрана на Слънцето“, често цитирана и до днес от противниците на протекционизма. През 1846 основава Асоциацията за свободна търговия, която започва да издава свой вестник - „Льо Либър Ешанж“. Фредерик Бастиа е противник на получилия популярност след Февруарската революция социализъм. Той на два пъти е избиран в парламента (1848 и 1849). През 1849 той издава есето „Законът“, в което излага своите възгледи за отношенията между обществото и държавата.

По време на своите обиколки из Франция, целящи да пропагандират либералните идеи, Фредерик Бастиа заболява от туберкулоза. Той умира на 24 декември 1850 в Рим, като обявява за свой духовен наследник приятеля си Гюстав дьо Молинари.

Библиография на български[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б DiLorenzo, Thomas. "Frederic Bastiat (1801-1850): Between the French and Marginalist Revolutions." Mises.org.[1]
  2. Richman, Sheldon. "Frédéric Bastiat: An Annotated Bibliography." The Library of Economics and Liberty. 2000. [2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Фредерик Бастиа в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)