Робърт Якоб Гордън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Робърт Якоб Гордън
Robert Jacob Gordon
нидерландски изследовател
Робърт Гордън, 1780 г.
Роден
Починал

Националност Нидерландия
Активен периодот 1768 г. до 1788 г.
Робърт Якоб Гордън в Общомедия

Робърт Якоб Гордън (на нидерландски: Robert Jacob Gordon) е нидерландки офицер, колонизатор, художник, лингвист, изследовател на Африка.

Ранни години (1743 – 1772)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 септември 1743 година в Дусбург, провинция Гелдерланд, Нидерландия, в семейството на шотландеца генерал-майор Якоб Гордън. През 1753 г., едва 10-годишен, Робърт е записан в холандския драгунски кадетски корпус. През 1759 постъпва в университета в Хардервейк, специалност хуманитарни науки, където се проявява неговият изключителен интелект и разностранни интереси. След завършване на университета постъпва на работа в Холандската източноиндийска компания, която през 1772 го изпраща в Южна Африка.

Експедиционна дейност (1772 – 1779)[редактиране | редактиране на кода]

През 1772 – 1773 и 1774 предприема първите експедиции в югозападната част на днешната територия на Република Южна Африка, главно в района на Кейптаун.

След това за около три години отново пътува по различни задачи на Холандската източноиндийска компания до 1777, когато окончателно се установява в Кейптаун.

От 6 октомври до 8 март 1778 прави своята най-голяма експедиция, по време на която са открити и опознати големи територии от Южна Африка. Тръгва от Кейптаун на североизток, пресича платото Голямо Кару, планината Снеевберген (2499 м), ограждаща го от север и открива горното течение на Оранжевата река в най-южната ѝ точка. Оттам се спуска по нея и на 23º 40` и.д. открива устието на най-големия ѝ десен приток – река Ваал.

През 1779 в нова експедиция, в която взема участие и англичанинът Уилям Патерсън в ролята на топограф, посещава устието на Оранжевата река и след това изследва и картира долното ѝ течение на протежение от 850 км. Една година преди това, през 1778 Патерсън прониква на изток от река Грейт Фиш и събира ценни географски и естественоисторически материали за африканските племена банту. Неговата дейност е особено полезна за картографите, които на базата на астрономическите определения на координатите на редица пунктове по време на пътуването успяват да съставят сравнително точна карта на района. Своите впечатления и наблюдения излага в излязлата от печат в Лондон през 1789 книга „Разказ за четирите пътешествия в страната на хотентотите и Кафрария“.

Следващи години (1779 – 1795)[редактиране | редактиране на кода]

В следващите години Гордън предприема още няколко пътувания в Южна Африка, като изследва и колонизира за холандците огромни територии. Въвежда отглеждането на породата овце „меринос“, а през 1786 открива последния падран (каменен стълб с барелефи, изобразяващи кралския герб) поставен през 1487 от Бартоломео Диаш.

На 25 октомври 1795 година се самоубива в дома си в Кейптаун на 52-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Robert Jacob Gordon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​