Сафет Сушич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Stahlgewitter (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 22: Ред 22:


[[Категория:Босненски футболисти|Сушич, Сафет]]
[[Категория:Босненски футболисти|Сушич, Сафет]]
[[Категория:Бошняци]]


[[bs:Safet Sušić]]
[[bs:Safet Sušić]]

Версия от 15:35, 17 юли 2007

Сафет Сушич
Safet Sušić
босненски футболист
Роден
ПсевдонимPape
Сафет Сушич в Общомедия

Сафет Сушич (на босненски: Safet Sušić) е босненски футболист, роден на 13 април 1955 г. в Завидовичи. Започва кариерата си в местния Кривая, където едва на 16 години започва да играе в първия отбор. През сезон 1972/73 г. е играч на сараевския ФК Сараево — отначало като юноша, а на 3 август 1973 г. дебютира при мъжете.

Сушич дебютира за представителния тим на Югославия (СФРЮ) на 5 октомври 1977 г. в Будапеща срещу отбора на Унгария. В този мач той отбелязва 2 гола. На следващия мач срещу Румъния постига първия си хеттрик. Следва още един срещу Италия в Загреб през юни 1978 г., а след два месеца в Белград вкарва гол на тогавашния световен първенец Аржентина. През 1979 г. е избран за на-добър спортист на Босна и Херцеговина и за най-добър футболист на Югославия. Получава Шестоаприлската награда на град Сараево през 1981 г.

През 1982 г. Сушич преминава в парижкия Пари Сер Жермен (ПСЖ), където остава девет години. Според някои привърженици на ПСЖ, Сушич е един от най-добрите футболисти в кратката история на ПСЖ — клубът е основан през 1970 г. Босненският футболист е част от отбора, който придобива голяма известност през 1980-те.

Сушич приключва окончателно футболната си кариера през 1992 г., когато е на 37 години и играе за френския аматьорски четвъртодивизионен парижки отбор ФК Ред Стар 93. Според Сушич, негова неизпълнена мечта е да играе за Босна и Херцеговина.

След като приключва състезателната си кариера като футболист, Сушич работи като треньор. Той е бил начело на френския Кан, турския Истанбулспор и на няколко отбори от Саудитска Арабия.

По-големият брат на Сафет се казва Сеад Сушич. Той също е бил футболист и е обличал представителния екип.

През 2000 г. е включен в списъка на УЕФА по случай 50-годишнината на организацията, като по този начин е определен за най-великия босненски футболист за последния половин век.