Сакси: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Изтриване: ko:작센족
Ред 32: Ред 32:
[[it:Sassoni]]
[[it:Sassoni]]
[[ja:サクソン人]]
[[ja:サクソン人]]
[[ko:작센족]]
[[la:Saxones]]
[[la:Saxones]]
[[lt:Saksai]]
[[lt:Saksai]]

Версия от 03:21, 27 септември 2009

Политическа карта на Западна Европа ок. 550 г.

Саксите са германско племе или съюз на племена от групата на ингевоните или ингвеоните (по Тацит), тоест северногерманските народи. Споменават се в римски извори от втори в. сл. Хр. насетне. До пети век обитават района южно от полуостров Ютланд (днешната област Шлезвиг-Холщайн между Германия и Дания). Северно от техните земи по това време се намират англите, наречени така по името на територията си: Angeln в днешна Дания. На запад граничат с фризите и франките, на юг - с тюрингите. Южните, югоизточните и източните им граници в най-ранната им история не са напълно уточнени. Името им, както при някои други древногермански народности, произхожда от името на предпочитаното им оръжие - дългия кинжал seax.

През III в. саксите, понякога в съюз с други германи, започват серия грабителски набези из крайбрежните територии на Римската империя в северна Галия и Британия. В IV в. стават толкова опасни, че римските власти създават нова военно-адмнистративна единица, предназначена да предотвратява нахлуванията им в британските провинции. Това е т. нар. Comitatus Littoris Saxonici, тоест Комитат на саксонското крайбрежие, разполагащ с постоянна щабквартира може би в Лондон, два легиона, помощни войски и флот.

След оттеглянето на римските сили от Британия в началото на V в. саксите преминават от грабителски набези към трайно настаняване на острова. Заедно с англи, фризи и юти (от които ги различават някои диалектни особености) те завладяват териториите на доскрошните римски провинции. Един от първите известни по име техни предводители е Кердик, който създава саксонско владение около Лондон в средата на V столетие. Германските нашественици се настаняват в земите, които през Х в. ще образуват Англия. Това нашествие в британските летописи се нарича Adventus Saxonum.