Домашна кокошка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 44: Ред 44:


== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />sfwdfs


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 15:30, 20 юни 2010

Домашна кокошка
Общоприето наименование
Терминът „Домашна кокошка“ се използва на български за няколко отделни таксона.
Червена родайланд
Червена родайланд
Домашна кокошка в Общомедия
[ редактиране ]
Петел на свободно отглеждане (с.Говедарци)

Домашната кокошка (Gallus gallus domesticus) е подвид кокошка, която се отглежда за производство на месо и яйца. С общ брой от повече от 24 милиарда (2003) [1], домашните кокошки са по-многобройни от всяка друга птица.

Съществува мнение, че домашната кокошка е одомашнена в Индия [2], въпреки че има доказателства, че по същото време и по-рано във Виетнам отглеждането на кокошки в домашни условия започва преди повече от 10 000 години [2]. От Индия, идеята за отлеждането на кокошки се разпростира към персийските владения на областта Лидия в западна Мала Азия, като през 5 в.пр.н.е. домашни кокошки се появяват и в Гърция [3]. Кокошките са били известни на египтяните от времето на 18-тата династия, като "птици който снасят всеки ден" дошли от Сирия и Вавилония според аналите на Тутмос III [4].

История

Един от видовете домашни птици. Счита се, че произлиза от т.нар банкивска дива кокошка (Gallus gallus), обитаваща Азия. Дивите представители на рода населяват територията на Индия, Индокитай, южен Китай, Индонезия и Филипините. Те са значително по-дребни, с масивни клюнове и по-тъмна перушина.

Някои ранни свидетелства, на които Дарвин базира свои трудове, отразяват култивиране на кокошки в района на Индия ок. 2000 г.пр.н.е. По-късни изследователи твърдят, че това може да е станало ок. 3200 г.пр.н.е.; или даже по-рано (6000 г. - 8000 г.пр.н.е.) в други райони на Азия.

Общи сведения

Възрастните домашни кокошки (женската, наричана също кокошка, а мъжкият – петел) тежат от 1,5 до 5 кг в зависимост от породата. Нормално е петлите на Gallus gallus domesticus да тежат с около 1 кг повече от женските. При тях се наблюдава ярко изразен полов диморфизъм. Мъжките се отличават с по-ярко оперение, което е най-силно обособено на дългата им пищна опашка и на шията. Наблюдава се и разлика в размера и формата на гребена.

Кокошките са всеядни [5]. Тяхна храна са както семена, треви и листа, така и червеи, охлюви, както и някои дребни бозайници като мишките [6]. В съвременното стопанство обикновено биват хранени със специални фуражи, съдържащи синтетични белтъци и зърнени култури.

Кокошките живеят между пет и единадесет години в зависимост от породата и условията на отглеждане [7].

Изкуствена инкубация

Изкуствен инкубатор

Яйцата на домашната кокошка могат да се инкубират в изкуствени условия сравнително лесно. Оплодените яйца се излюпват след около 21 дена, при инкубиране в подходящи условия - 37,5°C и около 55% относителна влажност (повишаването на влажността до 70% през последните три дена от инкубацията помага за излюпването, тъй като размеква черупката на яйцето). Яйцата трябва да се обръщат редовно (около три до осем пъти седмично) по време на началните стадии на инкубация. Ако това не се прави, ембрионите се увреждат от контакта с черупката и се излюпват с деформации. Някои инкубатори автоматично обръщат яйцата, като това наподобява нормалното поведение на кокошката, която неколкократно размества яйцата всеки ден по време на мътенето. През последната седмица на инкубацията, обаче не е добре яйцата да се разместват, тъй като малкото има проблеми с ориентацията си за намиране на подходаяща позиция за излюпване.

Източници

  1. според Firefly Encyclopedia of Birds, Ed. Perrins, Christopher. Buffalo, N.Y.: Firefly Books, Ltd., 2003.
  2. а б Sherman, David M. (2002). Tending Animals in the Global Village. Blackwell Publishing. 46. ISBN 0683180517.
  3. Maguelonne Toussaint-Samat, (Anthea Bell, translator) The History of Food, Ch. 11 "The History of Poultry", revised ed. 2009, стр. 306.
  4. Howard Carter, "An Ostracon Depicting a Red Jungle-Fowl (The Earliest Known Drawing of the Domestic Cock)" The Journal of Egyptian Archaeology, 9.1/2 (April 1923), стр. 1-4.
  5. Info on Chicken Care // ideas4pets, 2003. Посетен на 2008-08-13.
  6. Gerard P.Worrell AKA "Farmer Jerry". Frequently asked questions about chickens & eggs // Ferry Landing Farm & Apiary. Посетен на 2008-08-13.
  7. Съвети за отглеждане

sfwdfs

Вижте също