Буря и натиск: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Darldarl (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Бурни устреми''' ({{lang-de|Sturm und Drang}}) е течение в [[немска литература|немската литература]], развило се от около [[1767]] до около [[1785]] г., наричано още „[[гений|епоха на гения]]” поради възхвалата на гения като „първообраз на висшия човек и творец”<ref>Gero von Wilpert, Sachwörterbuch der Literatur, Stuttgart 1969, S. 747</ref>. Направлението получава названието си през 20-те години на XIX в. от едноименната [[трагедия]] на [[Фридрих Максимилиан Клингер]], в която са представени бурните стремежи на едно младо поколение към емоционална освободеност и творческо себеосъществяване и може да бъде отнесено към [[Европа|европейския]] [[романтизъм|предромантизъм]].
'''Бурни устреми''' ({{lang-de|Sturm und Drang}}) е течение в [[немска литература|немската литература]], развило се от около [[1767]] до около [[1785]] г., наричано още „[[гений|епоха на гения]]” поради възхвалата на гения като „първообраз на висшия човек и творец”<ref>Gero von Wilpert, Sachwörterbuch der Literatur, Stuttgart 1969, S. 747</ref>. Направлението получава названието си през 20-те години на XIX в. от едноименната [[трагедия]] на [[Фридрих Максимилиан Клингер]], в която са представени бурните устреми на едно младо поколение към емоционална освободеност и творческо себеосъществяване и може да бъде отнесено към [[Европа|европейския]] [[романтизъм|предромантизъм]].


=== Новият поет ===
=== Новият поет ===

Версия от 14:24, 20 ноември 2010

Бурни устреми (Шаблон:Lang-de) е течение в немската литература, развило се от около 1767 до около 1785 г., наричано още „епоха на гения” поради възхвалата на гения като „първообраз на висшия човек и творец”[1]. Направлението получава названието си през 20-те години на XIX в. от едноименната трагедия на Фридрих Максимилиан Клингер, в която са представени бурните устреми на едно младо поколение към емоционална освободеност и творческо себеосъществяване и може да бъде отнесено към европейския предромантизъм.

Новият поет

Предпоставка за възникването на течението Бурни устреми са идеите на късното немско Просвещение. В центъра на новата естетика е положена творческата гениалност. Геният черпи своята креативна енергия не от книжните знания, а от мълниеносно проблясващия божествен пламък на вдъхновението. Изгражда се представата за поета като божи наместник и върховен жрец.

Сценичният език

Първо издание на „Разбойници“ от Фридрих Шилер, 1781

Предпочитан жанр на творците от това литературно направление става драмата. В произведенията им се разисква преди всичко конфликтът на природно одарения гений с ограниченията на съществуващия световен ред. Действащите лица често приемат облика на разбойници[2] и престъпници. Формален образец за драматурзите от Бурни устреми става творчеството на Шекспир, на мястото на поетите от античността, преди всичко гръцката. На театралната сцена излиза простолюдната и всекидневна реч. Тя олицетворява бунта на младите писатели срещу аристократичната дворцова култура и отзивчивостта им към пренебрегвани дотогава идеали като природа, душа, народ.

По-значими представители на Бурни устреми



Българското понятие

В българската германистика е утвърдено понятието Бурни устреми [3], за разлика от буквалното и неблагозвучно Буря и устрем и руското Буря и натиск.

Източници

  1. Gero von Wilpert, Sachwörterbuch der Literatur, Stuttgart 1969, S. 747
  2. Виж драмата на Фридрих Шилер „Разбойници“ (Die Räuber), 1781
  3. Виж Константин Гълъбов, „Гьоте. От барок и рококо към реализъм и класицизъм в литературата“, С. НИ. 1961