Градски стадион (Ловеч): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
'''Градски стадион (Ловеч)''' е комплекс от [[Футбол|футболен]] терен, трибуни и сгради. Тук играе своите мачове футболен клуб [[ПФК Литекс (Ловеч)]].
'''Градски стадион (Ловеч)''' е комплекс от [[Футбол|футболен]] терен, трибуни и сгради. Тук играе своите мачове футболен клуб [[ПФК Литекс (Ловеч)]].


Градския стадион (Ловеч) е построен през 1961-1962 г. Решението за строежа е на Изпълнителния комитет на [[Община Ловеч|Градския народен съвет (Ловеч)]]. Определена е площадка за строежа в местността „Табашко поле“. Финансирането е със средства на общината и от самооблагане на гражданите на [[Ловеч]]. Строежа се ръководи от Строителен комитет с председател [[генерал-лейтенант]] [[Марко Атанасов]]. Освен ловешките строителни предприятия участват и младежки строителни бригади. Построени са футболен терен с тревно покритие, лекоатлетическа писта, околовръстна трибуна, административна сграда със съблекални и бани. През 70- е години е построено открито хандбално игрище и закрита многофункционална спортна зала. На стадиона се провеждат [[Футбол|футболни]], [[Хандбал|хандбални]] и [[Лека атлетика|лекоатлетически срещи]] на ДФС „[[Христо Кърпачев]]“, ДФС „Осъм“ и ФК „Лекс“.
Градския стадион (Ловеч) е построен през 1961-1962 г. Решението за строежа е на Изпълнителния комитет на [[Община Ловеч|Градския народен съвет (Ловеч)]]. Определена е площадка за строежа в местността „Табашко поле“. Финансирането е със средства на общината и от самооблагане на гражданите на [[Ловеч]]. Строежа се ръководи от Строителен комитет с председател [[генерал-лейтенант]] [[Марко Атанасов]]. Освен ловешките строителни предприятия участват и младежки строителни бригади. Построени са футболен терен с тревно покритие, лекоатлетическа писта, околовръстна трибуна, административна сграда със съблекални и бани. През 70- е години е построено открито хандбално игрище и закрита многофункционална спортна зала. На стадиона се провеждат [[Футбол|футболни]], [[Хандбал|хандбални]] и [[Лека атлетика|лекоатлетически срещи]] на ДФС „[[Христо Кърпачев]]“, ДФС „[[Осъм]]“ и ФК „Лекс“.


[[Image:Litex logo.JPG|150px|ляво|мини]]
[[Image:Litex logo.JPG|150px|ляво|мини]]

Версия от 15:18, 3 април 2011

Градски Стадион Ловеч
UEFA
Карта
Местоположение в Ловеч
Общи данни
Построен1961 - 1962
Открит1962
Обновен1999, 2010
Разширен1999, 2010
СобственикЛитекс Комерс
Поддържан отПФК Литекс (Ловеч)
ПокритиеТрева
Капацитет7 050
Размери100 м х 68 м
Използван от
ПФК Литекс (1962 - )
Градски Стадион Ловеч в Общомедия

Градски стадион (Ловеч) е комплекс от футболен терен, трибуни и сгради. Тук играе своите мачове футболен клуб ПФК Литекс (Ловеч).

Градския стадион (Ловеч) е построен през 1961-1962 г. Решението за строежа е на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет (Ловеч). Определена е площадка за строежа в местността „Табашко поле“. Финансирането е със средства на общината и от самооблагане на гражданите на Ловеч. Строежа се ръководи от Строителен комитет с председател генерал-лейтенант Марко Атанасов. Освен ловешките строителни предприятия участват и младежки строителни бригади. Построени са футболен терен с тревно покритие, лекоатлетическа писта, околовръстна трибуна, административна сграда със съблекални и бани. През 70- е години е построено открито хандбално игрище и закрита многофункционална спортна зала. На стадиона се провеждат футболни, хандбални и лекоатлетически срещи на ДФС „Христо Кърпачев“, ДФС „Осъм“ и ФК „Лекс“.

Файл:Litex logo.JPG

След създаването на ПФК Литекс (Ловеч) през 1995 г., стадиона е предоставен на фирма „Литекс Комерс“. Собственика на фирмата Гриша Ганчев влага значителни средства за разширяване и модернизиране на стадиона (1999, 2010). Преустроен е само за футболни състезания. Съоръжението има 7 000 седящи места, електрическо осветление, а футболния терен е с размери 100 м. дължина и 68 м. ширина. Построени са закрити трибуни. Модернизирани са административната сграда, съблекалните и баните. Създадени са малко игрище с изкуствена настилка, нов СПА център и съвременни условия за работа на журналистите. Предстои довършване на модернизацията. Стадиона отговаря на всички изисквания на УЕФА за провеждане на мачове от европейско равнище. Освен срещите на ПФК Литекс (Ловеч), тук се провеждат и мачове на националните отбори.

Външни препратки

|}