Стара музикална гимназия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
MilaNikol (беседа | приноси)
Нова страница: right|thumb|300px| Старата музикална гимназия в [[Русе]] "Старата музикална ...
 
(Няма разлика)

Версия от 19:36, 21 май 2011

Старата музикална гимназия в Русе

"Старата музикална гимназия" е изоставен паметник на културата, намиращ се в Русе. Разположен е на ул. "Борисова" 33 и предстои да се превърне в първия частен музей в България.

Сградата е построена през 1900-1901 г. от Протестантската общественост в България. Плановете били да бъде използвана като немско протестантско училище, сиропиталище и детска градина. Дизайнът на четириетажният паметник на културата е дело на архитекта Удо Рибау, а архитектурният стил е еклектичен, комбиниращ елементи от стиловете неокласицизъм и неоготика.

Немското училище е тържествено открито на 5 октомври 1905 г., а през 1909 г. се преобразува в бизнес гимназия. През Първата световна война, на 28 септември 1918, училището е конфискувано от българските власти, понеже е немска собственост. Въпреки, че сградата е с щети от румънски артилерийски огън, тя е реконструирана след войната и използвана за френска мъжка гимназия, а след това и за държавен университет по технологиите (сега Русенски университет) и накрая за Музикална гимназия. През 1973 г. е обявена за паметник на културата.

Сградата е изоставена след Вранчанското земетресение от 1977 г., а през април 2007 г. е закупена от братя Бобокови. Двамата братя ще използват сградата като музей за частната си колекция.

Галерия

Източници