Лора Каравелова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
| починал-място= [[София]], [[България]]
| починал-място= [[София]], [[България]]
}}
}}
'''Лора Петкова Каравелова''' е дъщеря на [[България|българския]] [[политик]] [[Петко Каравелов]] и видната общественичка [[Екатерина Каравелова]], племенница е на големия български писател и революционер [[Любен Каравелов]] и жена на поета [[Пейо Яворов]].
'''Лора Петкова Каравелова''' е дъщеря на [[България|българския]] [[политик]] [[Петко Каравелов]] и видната общественичка [[Екатерина Каравелова]]. Лора Каравелова е племенница на големия български писател и революционер [[Любен Каравелов]] и жена на поета [[Пейо Яворов]].


== Биография ==
== Биография ==

Версия от 19:07, 5 ноември 2018

Вижте пояснителната страница за други личности с името Каравелова.

Лора Каравелова
дъщеря на Петко и Екатерина Каравелови
Снимка на Лора Каравелова, 1911 г. Източник: ДА „Архиви“
Снимка на Лора Каравелова, 1911 г. Източник: ДА „Архиви“

Родена
Лора Петкова Каравелова
Починала
30 ноември 1913 г. (27 г.)
ПогребанаЦентрални софийски гробища, София, Република България
Семейство
БащаПетко Каравелов
МайкаЕкатерина Каравелова
Братя/сестриРадка Каравелова
Виола Каравелова
СъпругПейо Яворов (1912)
Други родниниЛюбен Каравелов (чичо)
Лора Каравелова в Общомедия

Лора Петкова Каравелова е дъщеря на българския политик Петко Каравелов и видната общественичка Екатерина Каравелова. Лора Каравелова е племенница на големия български писател и революционер Любен Каравелов и жена на поета Пейо Яворов.

Биография

След завършване на гимназиалното си образование в София тя се обучава в католическия пансион „Нотр Дам дьо Сион“ в Париж, Франция, а по-късно – в Антверпен, Белгия.

Към 1905 г. между Лора Каравелова и дипломата и публициста Петър Нейков започва връзка, продължила с прекъсвания до 1910 г. въпреки категоричното противопоставяне от страна на влиятелната майка Екатерина Каравелова.[1][2]

Екатерина Каравелова с дъщеря си Лора на гости на Наталия Каравелова и втория ѝ съпруг Авксентий Авксентиев, Белград 1901 г.

През 1907 година под натиска на майка си сключва брак с младия деец на Демократическата партия Иван Дренков. В 1908 г. се ражда първото им дете Кирил, което умира скоро след раждането, а година по-късно се ражда вторият им син Петко. Бракът се оказва неуспешен и е разтрогнат през юни 1912 г.

На 19 септември 1912 г. тя се омъжва за поета Пейо Яворов. Познанството ѝ с големия български поет датира от 1906 г., а от 1911 г. започва тяхната връзка, оказала се фатална и за двамата. Красива, високо интелигентна, ерудирана, тя е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна и същевременно обсебваща. Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод.

Постепенно бракът им навлиза в критична фаза. Немалка роля за това изиграва съпругата на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която, опитвайки се да флиртува с поета, допълнително разпалва ревността на Лора. След една от поредните сцени на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва в дома им. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен.

В започналото полицейско и съдебно разследване се лансират две версии – тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и проведената експертиза сочат към първата, в общественото съзнание, най-вече под влияние на пресата и родственици на Лора, се налага втората версия, и срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

Наследила емоционалния характер и честността на баща си, както и влечението към изкуството и литературата от майка си, Лора Каравелова е впечатлявала дълбоко всеки, който я е познавал отблизо. В края на нейния кратък, но изпълнен с превратности житейски път, съдбата ѝ се преплита ярко и завинаги с тази на големия поет Пейо Яворов. На нея са посветени и част от лирическите произведения на поета, сред които „На Лора“, „Проклятие“ и други. Любовната драма между Каравелова и Яворов е сюжет на драматичната пиеса на Константин ИлиевНирвана“ (1982).

Външни препратки


Източници

  1. Петър Нейков, „Спомени“, Издателство на Отечествения фронт, София, 1990, стр. 104–148.
  2. Искра Ценкова, „Забранена любов“, сп. „Тема“. Посетен на 13.06.2017.