Нюйоркско метро: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м fixlink; козметични промени
Ред 10: Ред 10:
| станции = 472
| станции = 472
| пътници = 5 580 845 дневно
| пътници = 5 580 845 дневно
| уебсайт = http://www.mta.info/nyct
| уебсайт = {{URL|http://www.mta.info/nyct}}
| пусната = 27 октомври 1904
| пусната = 27 октомври 1904
| оператори = „NYCTA“
| оператори = „NYCTA“
Ред 44: Ред 44:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
*[http://www.mta.nyc.ny.us/nyct/subway/ Официален сайт на Нюйоркското метро]
* [http://www.mta.nyc.ny.us/nyct/subway/ Официален сайт на Нюйоркското метро]


[[Категория:Метрополитени]]
[[Категория:Метрополитени]]

Версия от 12:57, 7 април 2019

Нюйоркско метро
New York City Subway
Метровлак на станция „World Trade Center“
Информация
Типметро
Място Ню ЙоркСАЩ
Станции472
Пътници5 580 845 дневно
Уебсайтwww.mta.info/nyct
Пусната27 октомври 1904
Оператори„NYCTA“
Дължина394 km
Брой линии36
Междурелсие1435 mm
ЕлектрификацияТрета релса, 625V
Работна скорост27 km/h (средна)
Схема
Нюйоркско метро в Общомедия

Нюйоркското метро (на английски: New York City Subway), разположено в Ню Йорк, е най-голямата метро система в САЩ и една от най-големите обществени транспортни системи в света. Общата дължина на линиите е 1355 км (с включени складови помещения и жп депа), по протежението на които са разположени 468 метростанции.

Общ преглед

Станциите на Нюйоркското метро обхващат следните квартали: Манхатън, Бруклин, Куинс и Бронкс. Стейтън Айлънд има железопътна линия, която е открита през 1860 г. и използва подвижен състав модел R44, но няма връзки и не е официално част от Нюйоркската метро система, въпреки че е включена във всички официални карти на метрото от 1998 г. насам.

Всички линии преминават през Манхатън с изключение на линията (совалков превоз)[1] „Франклин Авеню“ в Бруклин, линията „Рокауей Парк“ в Куинс и „Бруклин-Куинс Кростаун Локал“, която свързва Бруклин и Куинс. Почти всички 468 станции на метрото (с изключение на две) се обслужват 24 часа в денонощието.[2] Въпреки названието си Нюйоркското метро не е изцяло подземно. Около 40% от метро системата е на повърхността (наземна или повдигната на платформи от стомана и бетон). Всички линии са отделени от уличното автомобилно движение и пешеходците.

История

Първата подземна линия на метрото е пусната в експлоатация през 1904 г., докато първата наземна е отворена близо 35 години по-рано. Големи части от системата (особено извън Манхатън) са издигнати на платформи (понтони) или преминават през просеки. Строителството в централните райони първоначално е постигано чрез разкопаване на улиците, докато на по-късен етап (при изграждане на по-дълбоките тунели в участъците Харлем и Ийст Ривър) са използвани машини за подземно копаене (т. нар. „къртици“) През 2005 г. Нюйоркското метро постига рекорден пик на превозени пътници за изминалите 50 г. – 1,45 милиарда пътници.

Вижте също

Фотогалерия

Бележки

  1. „Совалков превоз“ (shuttle service) означава такава превозна услуга, която се извършва с цел да се превозят с няколко отивания и връщания групи от пътници. Обикновено тези линии имат само две станции (начална и крайна спирка) и свързват летища с централната част на града, край който се намират.
  2. Станциите „Фултън Стрийт“ и „Броуд Стрийт“ от линията „BMT Nassau Street Line“ са затворени през почивните дни.

Външни препратки