Направо към съдържанието

Фридрих фон Рабенау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих фон Рабенау
германски генерал
Рабенау през април 1937 г.
Рабенау през април 1937 г.

Званиегенерал от артилерията
Години на служба1903 – 1942
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниПърва световна война
Втора световна война
Награди Железен кръст
ОбразованиеХумболтов университет на Берлин

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
15 април 1945 г. (60 г.)
концлагер Флосенбюрг, Нацистка Германия
Фридрих фон Рабенау в Общомедия

Фридрих фон Рабенау (на немски: Friedrich von Rabenau) е германски генерал от артилерията на Вермахта. Противник на националсоциализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих фон Рабенау е роден в Берлин в семейството на лекаря-гинеколог Фридрих Лудвиг Еберхард фон Рабенау (1847 – 1885) и съпругата му Вали. Той се присъединява към пруската армия през 1903 г. като член на 72-рия полеви артилерийски полк (разположен в Данциг), служи в Първата световна война и остава във Ваймарския Райхсвер след войната. През 1936 г. Рабенау е назначен от тогавашния началник на генералния щаб, генералоберст Лудвиг Бек, да създаде (от Райхския архив) първия централен архив на германската армия в Потсдам. Подходящ за тази задача, Рабенау се стреми да предотврати идеологически фалшификации с научна грижа в събирането на източници, които са второстепенни.

Неговите християнски вярвания го карат да се присъедини към съпротивата срещу нацизма отрано. Като протестантски християнин и генерал, успешно подава молба до тогавашния Райхсфюрер-СС Хайнрих Химлер за разрешение да поеме абатството „Мария Лаах“, което е отнето от римокатолическия кардинал Граф фон Гален в Мюнстер. Рабенау не се присъединява към групи на съпротивата, макар че действа като връзка между Лудвиг Бек и Карл Фридрих Гьорделер, когото познава от времето си като Abteilungskommandeur в Кьонигсберг (сега Калининград).

В средата на 1942 г., Рабенау напуска поста си. Той изучава протестантска теология в университета в Берлин и през 1943 г. става Licentiatus theologiae[1], като пише своята дисертация за военен свещеник.

Концентрационен лагер Флосенбюрг: Паметник на членове на германската съпротива, екзекутирани на 9 април 1945 г.

Рабенау е арестуван вследствие на заговора, който завършва с опит за покушение срещу Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г. На 15 април 1945 г.[2], без да бъде обвинен или съден, генерал Фридрих фон Рабенау, един от последните затворници в концентрационния лагер Флосенбюрг, е застрелян по заповед на Химлер. Заповедта за екзекуция е издадена от началника на Гестапо Хайнрих Мюлер с допълнителна заповед да се съобщи за смъртта му, че е в резултат на нисколетящ съюзен въздушен удар. Мемориалът във Флосенбюрг погрешно дава датата на убийство на Рабенау на 9 април 1945 г. Той има съпруга – Ева Кауц, и две дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nachlass im Bundesarchiv
  2. Archived copy // Архивиран от оригинала на 2012-07-01. Посетен на 22 юни 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Friedrich von Rabenau в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​