Фридрих фон Рабенау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих фон Рабенау
германски генерал
Рабенау през април 1937 г.
Рабенау през април 1937 г.

Званиегенерал от артилерията
Години на служба1903 – 1942
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниПърва световна война
Втора световна война
Награди Железен кръст
ОбразованиеХумболтов университет на Берлин

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
15 април 1945 г. (60 г.)
концлагер Флосенбюрг, Нацистка Германия
Фридрих фон Рабенау в Общомедия

Фридрих фон Рабенау (на немски: Friedrich von Rabenau) е германски генерал от артилерията на Вермахта. Противник на националсоциализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих фон Рабенау е роден в Берлин в семейството на лекаря-гинеколог Фридрих Лудвиг Еберхард фон Рабенау (1847 – 1885) и съпругата му Вали. Той се присъединява към пруската армия през 1903 г. като член на 72-рия полеви артилерийски полк (разположен в Данциг), служи в Първата световна война и остава във Ваймарския Райхсвер след войната. През 1936 г. Рабенау е назначен от тогавашния началник на генералния щаб, генералоберст Лудвиг Бек, да създаде (от Райхския архив) първия централен архив на германската армия в Потсдам. Подходящ за тази задача, Рабенау се стреми да предотврати идеологически фалшификации с научна грижа в събирането на източници, които са второстепенни.

Неговите християнски вярвания го карат да се присъедини към съпротивата срещу нацизма отрано. Като протестантски християнин и генерал, успешно подава молба до тогавашния Райхсфюрер-СС Хайнрих Химлер за разрешение да поеме абатството „Мария Лаах“, което е отнето от римокатолическия кардинал Граф фон Гален в Мюнстер. Рабенау не се присъединява към групи на съпротивата, макар че действа като връзка между Лудвиг Бек и Карл Фридрих Гьорделер, когото познава от времето си като Abteilungskommandeur в Кьонигсберг (сега Калининград).

В средата на 1942 г., Рабенау напуска поста си. Той изучава протестантска теология в университета в Берлин и през 1943 г. става Licentiatus theologiae[1], като пише своята дисертация за военен свещеник.

Концентрационен лагер Флосенбюрг: Паметник на членове на германската съпротива, екзекутирани на 9 април 1945 г.

Рабенау е арестуван вследствие на заговора, който завършва с опит за покушение срещу Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г. На 15 април 1945 г.[2], без да бъде обвинен или съден, генерал Фридрих фон Рабенау, един от последните затворници в концентрационния лагер Флосенбюрг, е застрелян по заповед на Химлер. Заповедта за екзекуция е издадена от началника на Гестапо Хайнрих Мюлер с допълнителна заповед да се съобщи за смъртта му, че е в резултат на нисколетящ съюзен въздушен удар. Мемориалът във Флосенбюрг погрешно дава датата на убийство на Рабенау на 9 април 1945 г. Той има съпруга – Ева Кауц, и две дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nachlass im Bundesarchiv
  2. Archived copy // Архивиран от оригинала на 2012-07-01. Посетен на 22 юни 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Friedrich von Rabenau в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​