Авидя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Авидя (санскрит; пали: avijjā; тибетска фонетика: ma rigpa) обикновено превеждана като "невежество" или "делюзия" в Будизма и Индуизма се дефинира като неразбиране на пълното значение и липса на разбиране на четирите благородни истини или като фундаментално неразбиране на природата на реалността. Авидя е дефинирана в будистките учения като:

  • Първата от 12-те нидани или зависими възниквания
  • Една от 3-те отрови в Махаяна Будизма
  • Една от шестте коренни клеши
  • Една от десетте самояни или окови в цикъла на живеенето в страдание
  • Еквивалентна на Моха в Тервада Абхидарма Будизма (това е незнание, глупост)

В контекста на 12-те нидани или зависими възниквания авидя обикновено е символизирана от човек, който е сляп или носи превръзка на очите.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Терминът vidyā в санскрит означава знание, мъдрост, знание на Ведите, духовно знание и мъдрост [1][2]. Представката a има смисълът на отрицание или в случая авидя означава "неспособност да се знае", „незнание“ [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.sanskritdictionary.com/?q=vidy%C4%81&iencoding=iast&lang=sans
  2. а б http://dictionary.tamilcube.com/sanskrit-dictionary.aspx
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Avidyā (Buddhism)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.