Нагарджуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Нагарджуна (букв. името му означава «Сребърна змия») е изтъкнат индийски будистки учител, както ерудиран философ така и високореализиран майстор, един от 84-те махасидхи. Той е водеща фигура в Махаяна будизма и създател на школата Мадхямака. В същото време традицията Кагю го почита като един от държателите на далечната (непряката) приемственост на Махамудра. В традицията Зен Нагарджуна се разглежда като четиринадесети, респективно двадесети патриарх в зависимост от начина на отброяване.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нагарджуна с 30 от 84-те Махасидхи

Точното датиране на живота на Нагарджуна е невъзможно, тъй като в сведенията за него плътно са преплетени реалност, мистика, митологични сюжети и алегории. Според едни източници той е живял II – III в.н.е., а според много традиционни текстове той е живял 600 години, т.е. до VIII или IX в. и предава «далечната приемственост» на Махамудра на Шаварипа и това е единият от индийските корени на тибетската линия на "Нашепнатата приемственост" или Кагю. Някои дори смятат, че има двама различни учители с името Нагарджуна. Според Кумараджива (IV – V в.) Нагарджуна е роден в Браминско семейство в южна Индия и след като преминава пълно брахманисто образование става будист, прави будист и местния крал и фокусира дейността си в североизточна Индия.

Като млад Нагарджуна бил ученик на индуистки йогин, който научил него и приятелите му да стават невидими и те твърде лекомислено използвали тази нова способност, като се забавлявали тайно с кралските съпруги. В крайна сметка били заловени и всички освен Нагарджуна завършили на ешафода. Потресен от резултата на пръвързаността към чувственото удоволствие той става Будистки монах и се отправя на север в Унивреситета Наланда. В резултат от усилените му размишления и практика Нагарджуна получава специално видение, което по- късно става определящо за възгледите му. Той вижда Ступа обкръжена от Буди и Бодхисатви, а когато я отваря вижда вътре в нея съвсем същата Ступа. Отворил и нея, за да види вътре отново същата Ступа. Той повторил това безброй пъти и така разбрал, че няма и не може да има никаква изначална субстанция. Това прозрение го подготвило да получи Праджняпарамита Сутра, която 500 години била съхранявана от краля на нагите. След това той дълги години е настоятел на Наланда. [1].

Dharma wheel
Будистки учители,
държатели на линията Кагю
Тилопа (9881069)
Наропа (10161100)
 Майтрипа (10071077)
 Куккурипа
Марпа (10121097)
Миларепа (10521135)
 Речунгпа (10841161)
Гампопа (10791153)
Линия Карма Кагю
Кармапа
Шамарпа
 Дрогон Речен (1148-1218)
 Помдрагпа (1170-1249)
 Оргенпа (1230-1312)
 Юнгтонпа
(1284-1365 или 1296-1376)
Джамгон Конгтрул Ринпоче

Ученици[редактиране | редактиране на кода]

Основен ученик на Нагарджуна е Арядева (III в.), основните коментари към трудовете му са от Будапалита (V в.), Бхававивека (VI в.) и Чандракирти (VII в.). В рамките на приемствеността на Махамудра той е ученик на Сараха и учител на Шаварипа (вероятно VIII в.), а според някои източници дори и на Тилопа. Негов ученик също така е гуру Нагабодхи.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Хуйнен. Олтарна Сутра на Шестия Патриарх Хуйнен. България, Шамбала ЕООД, 1998. с. 96.
  • Андросов В. П. Буддизм Нагарджуны. Религиозно-философские трактаты. — М.: Вост. лит., 2001.
  • Андросов В. П. Нагарджуна и его учение. — М.: Наука, 1990.
  • Андросов В. П. Учение Нагарджуны о Срединности. — М.: Вост. лит., 2006.
  • Щербатской, Фёдор Ипполитович|Щербатской Ф. И. Избранные труды по буддизму. — М.: Наука, 1988. С. 245—253.
  • Mulamadhyamakakarika of Nagarjuna. The Philosophy of the Middle Way. Introduction, Sansrkrit Text, English Translation and Annotation by D. J. Kalupahana. — Delhi, 1999.
  • Murty K. S. Nagarjuna. — New Delhi: National Book Trust, 1978.
  • Ramanan K. V. Nāgārjuna's Philosophy. — Delhi: Motilal Banarsidass, 1978.
  • Walser J. Nāgārjuna in Context: Mahāyāna Buddhism and Early Indian Culture. — New York: Columbia University Press, 2005.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за