Ардито Дезио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ардито Дезио
Ardito Desio
италиански изследовател и алпинист

Роден
Починал
14 декември 2001 г. (104 г.)
Рим, Италия

Националност Италия
Учил въвФлорентински университет
Научна дейност
Областизследовател, алпинист, картограф
Работил вМилански университет
Политехнически университет Милано
Семейство

Уебсайтwww.arditodesio.it
Ардито Дезио в Общомедия

Ардито Дезио (на италиански: Ardito Desio) е италиански изследовател, алпинист, картограф и геолог.[1] Извършва множество изследвания на планини в Европа, Африка, Азия и Антарктида. Дезио е ръководител на експедицията за изкачване на К2 през 1954 година когато Ачиле Компаньони и Лино Лачедели стават първите хора изкачили К2.[2]

Завършва геология във Флорентинския университет (1916–1920). По време на Първата световна война участва в корпуса Алпини и е заловен от австрийците на планината Пасубио. След края на войната продължава обучението си в същия университет. По-късно става професор по геология в Миланския университет.

Започва геоложките си проучвания в някои части на Алпите и Апенините през 1920 година. През следващата година проучва Додеканезите.

Прекарва последните си години в Рим като умира през 2001 на 104 години.[1]

Проучване на Сахара[редактиране | редактиране на кода]

През 1931 година Дезио е изпратен от италианската академия на науките да събере геоложки, антроположки и палеонтоложки данни за районите на Сахара и местното население. Той тръгва от Аджедабия към оазиса Куфра с керван от 54 души, 102 камили (22 ездитни и 80 товарни) и 9 тона екипировка.

Целта на експедицията обаче не е оазиса Куфра, а едно 4000 километрово пътешествие из самата пустиня Сахара. Поради борбата на сенусите срещу италианската окупация пътуването е много тежко. След многодневен преход през пустинята Серир, където Дезио прави много проучвания, керванът най-после достига до Куфра. След това групата продължава на юг към Судан където прави оглед на масивите Ауейнат и Аршену, но поради бюрократични трудности се отказва от пътуването до Тибести. За това Дезио потегля към района на Фезан за да достигне извора Уао Намус – затихнал вулкан в центъра на базалтова пустиня. В кратера откриват малки езера със солена вода, палми и малко растителност.

Пътешествието продължава до Уао Кабир и вулканичния район Харуг. Дезио извършва огромно количество геоложка работа и се връща в Италия с десетки сандъци образци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ardito Desio. Encyclopædia Britannica
  2. Biografia. arditodesio.it