Беджая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Беджая
Béjaïa
36.7511° с. ш. 5.0642° и. д.
Беджая
Страна Алжир
ОбластБеджая
Площ120,22 km²
Надм. височина949 m
Население177 988 души (2008)
1481 души/km²
Агломерация176 139 души
Пощенски код06000
Телефонен код+213 34
Официален сайтwww.communedebejaia.org
Беджая в Общомедия

Беджая или Бежая (на арабски: بجاية – Беджа̀я‎) е средиземноморски пристанищен град и община в Северен Алжир, най-големият град в берберската област Кабилия. Други имена: Bougie (при французите), Vgayet/Bgayet (на берберски език) и пр.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в област Беджая. Административен център е на едноименните област, околия и община. Река Сумам минава през южната част на града и се влива в морето. Известен е заливът с плаж Лез-Eгад (Les Aiguades).

Градът се намира на северозападния бряг на едноименния залив, на югоизточните склонове на планината Йема Гурая (660 м), символизираща спяща жена, която се простира край морето и заема територията на почти цялата община. Северно от града, непосредствено до него, е разположен национален парк „Гурая“.

В парка, близо до града, се издига връх Pic des singes (Връх на маймуните, Маймунски връх). Името му произлиза от факта, че е обитаван от застрашените примати, наречени маготи, които преди време са обитавали значително по-голям ареал. Край върха се намира нос Cap Carbon (Нос Въглен) с морски фар.

Населението на градската агломерация е 176 139 жители, а на общината е 177 988 души (преброяване, 14 април 2008).[1]

По-голямата част от жителите му говорят арабски и кабилски (от берберските езици, ползват френски.

История[редактиране | редактиране на кода]

През Средновековието е овладян от бербери от племето беджая, чието име градът носи до днес. За кратко е бил столица на Кралството на вандали и алани, а през 12 век - на берберската държава на Хамадидите. Пристанището му е сред основните пристани на берберските пирати до 1510 г., когато е овладяно от испанците.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • От френското име на града Бужи (Bougie) произлиза френското название на восъчната свещ. Свързано е с това, че восъкът в Средновековна Франция се внасял от Алжир.
  • Фибоначи - търговец от Пиза (считан за най-великия математик на Средновековна Западна Европа), усвоява в Беджая смятането с арабски цифри, които въвежда в Европа.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Развита е рибоконсервна, коркова и тютюнева промишленост. Новото пристанище е построено от французите през 1905-1909 г. Разполага с голям нефтоналивен терминал, свързан с главното находище на нефт в страната Хаси Месауд. Има летище.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]