Времето лети (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Времето лети
Öyle Bir Geçer Zaman Ki
Жанр Драма
Сценарий Чушкун Aрмак
Режисура Зейнеп Гюнай Тан
Актьори Айча Бингьол
Гън Копер
Арас Булут Ийнемли
Йълдъз Чааръ Атиксой
Мерал Четинкая
Мине Тугай
Мухамет Узунер
Мете Хорозоглу
Ренан Билек
Толга Гюлеч
Салих Бадемчи
Вилма Елеш
Нилпери Шахинкая
Мехмет Гюрхан
Зейно Ераджар
Разказвач Емир Берке Зинджи/Гън Копер
Страна Флаг на Турция Турция
Език Турски
Сезони 3
Епизоди 120 (Турция)
285 (България) (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 110 минути (в Турция)
40 минути (в България)
Разпространение
Формат на картината 480i (SDTV)
720p (HDTV)
Излъчване 14 септември 2010 – 18 юни 2013

„Времето лети“ (на турски: Öyle Bir Geçer Zaman Ki) е турски драматичен телевизионен сериал.

Времето лети.... Годината е 1967. Капитан Али Акарсу непрекъснато пътува на далеч от дома и прекарва голяма част от времето си по море. През това време съпругата му Джемиле се грижи за четирите им деца – Берин, Айлин, Мете и Осман. В отсъствието на баща им, тя се превръща и в майка, и баща на децата. Един прекрасен ден Али най-после се завръща у дома след поредното дълго пътуване. Всички са щастливи, че най-после мъжът в къщата е у дома, но дори не подозират колко много ще се промени живота им след като Али се прибира. Завръщането има и тъмна страна, за която никой не подозира. Има нещо много необичайно в поведението на капитана, което скоро всички забелязват. Джемиле попада на писмо в джоба на съпруга ѝ, което ще доведе до редица събития, след които живота на семейство Акарсу никога няма да бъде същия. Това писмо ще разкрие тайната на Али… тайна за афера с чужденка. Дали Джемиле ще може да прости на неверния си съпруг?

Сюжет[редактиране | edit source]

Действието се развива през далечната 1967 година. В страната вилнеят две групировки, тези на анархистите и на националистите.

Али Акарсу е моряк, който много често отсъства от дома. Той има семейство и четири деца. Съпругата му се казва Джемиле. Тя е много любяща и се грижи за семейството си. Нещата вървят добре. Али много често отсъства от дома и децата му са свикнали с липсата на баща им. Те отдавна са свикнали да се справят с живота без помощта на баща си.

Един ден Джемиле разбира, че съпругът и се прибира от далечно плаване. Всички са много щастливи и с нетърпение очакват Али да се прибере у дома. Берин и Мете не са особенно доволни. Баща им има труден характер и много често са ставали обект на обиди и побой от страна на баща си.

Радостта на Джемиле е помрачена много бързо. Тя разбира, че нещо се случва с Али. Той не е същият любящ съпруг и баща. Съвсем случайно тя намира любовно писмо в джоба на сакото на Али. От там нататък започват премеждията на Джемиле и семейството и.

В семейството ѝ се е промъкнала Каролин. Тя е омаяла Али с красотата и изтънчените обноски. Али иска развод от съпругата си. Джемиле, обаче не е готова да направи тази крачка. Най-много от всички страдат децата и особено най-малкия Осман.

В турския сериал Времето лети можем да се срещнем с качества като любовта, омразата и завистта. Любовта е навсякъде и това става ясно между отношенията на всяко едно от децата на Али и Джемиле. Тепърва ще се срещнем с развитието на нашите герои. Предстоят много интересни събития и ще може да се запознаете с тях само ако гледате епизодите на сериала Времето лети.

Сезон 1[редактиране | edit source]

Джемиле решава да се омъжи за Рибаря, но уви Али от ревност не позволява, за това взима мерки. Това се случва в края на сезон 1. В същност точно, така свършва сезон 1 – картината как Али убива рибаря.

Али иска да убие и Джемиле, но баба Хасефе (майката на Али) успява да го простреля и така му попречва да убие и Джемиле.

Накратко: на края в 1 сезон Али убива Хикмет Карджи (рибаря).

Сезон 2[редактиране | edit source]

Къщата, в която живеят Джемиле и децата вече е оправена хубаво.

Появява се нов персонаж на име Кенан (Хюсеин Авни Даниел), който намира г-жа Селма и се опитва да я направи луда, за да се възползва от акциите на Холдинга на Хикмет Карджи, но накрая не успява да избяга с парите и умира на кораб благодарение на Али. Корабът избухва.

Мурат, братът на Сонер, също умира някъде по средата на сезона.

Междувременно Айлин забременява от Сонер.

Каролин започва работа при Кенан, но като вижда, че той нищо няма да направи, отива при Екрем (бащата на Хакан).

Мете и в този сезон няма късмет в любовта. Момичето, което известно време е с него, се казва Нихал, но то попада в затвора, защото убива човек. Единственият свидетел е едно малко момченце, което не може да разкаже в съда какво точно се е случило, защото е било уплашено. В затвора пребиват Нихал и обезобразяват цялото ѝ лице.

Ахмет заради политически работи също попада в затвора. Хакан му помага да се измъкне от затвора и да избяга далеч от Турция.

Докато Ахмет е в изгнание Берин и Хакан се женят. Ражда им се момиченце, което кръщават с името Зехра.

Каролин забременява от Али и ражда момченце на име Мустафа.

Али решава, че е време да се сбогува с живота си и една вечер (преди да роди Айлин) той събира всичките си деца в къщата си. На следващият ден, вика Джемиле в рибарска къщичка на брега на морето, където прекарват заедно една нощ, а на сутринта докато Джемиле още спи, Али потегля с лодката си, която е кръстил „Съдба“, отива далеч навътре в морето, съблича се, скача в ледената вода и никога повече не се завръща.

На сутринта Джемиле намира само писмо от Али. Тръгва да го търси с помощта на другите рибари на пристанището, но те докарват единствено лодката и дрехите на капитана.

Бременната Айлин научава, че ако роди детето ще умре, но все пак решава да го роди. Ражда с цезарово сечение момиченце Дениз.

На финала на сезон 2 всички (цялата махала) изпращат със свито сърце Айлин към операционната да роди, защото знаят, че ще умре.

Накрая на Сезон 2 се появява вече пораснал и Осман, без да му се вижда лицето. Джемиле му казва „Сине, купи два хляба от магазина“.

ПОСЛЕДЕН Сезон 3[редактиране | edit source]

Али го няма; Айлин умира при раждането; Появява се детето на Айлин и Сонер – Дениз.

Сонер не може да понесе да види детето си, защото се страхува, че като погледне Дениз, ще вижда в нея Айлин.

Първата поява на Сонер е в Лондон, поради тази причина.

Митхат (братът на Айча, която е гадже на Мете) убива Айдън (приятеля на Осман). След това и Митхат е убит, но не от Осман, въпреки че му се беше заканил да го убие. Един приятел на Митхат, който го учи как да борави с пистолет, убива Митхат. Но всички си мислят, че убиеца на Митхат е Осман, затова Осман е принуден да се крие докато проблемът бъде решен.

Джемиле е започнала нов живот.

В квартала пристига Ариф, взема книжарница до къщата на Али (вече къща на Джемиле) и се настанява в къщата на Али под наем.

Джемиле се жени за Ариф.

Каролин прави безуспешни опити да присвои къщата на Али за себе си и Мустафа. Екрем купува първоначално къщата на Али, но Сонер разбира за машинациите ѝ, откупува къщата за огромна сума и така Джемиле си я връща.

Засега Мете и Айча се обичат, даже си разменят пръстени.

Гзозде убива Турул, която той я измъчваше много страшно, след като Гьозде убива Турул вече и олеква на душата. (Гьоздето беше приятелката на Айдън, който бе убит от брата на Айча – Митхат, но след това и Митхат го убиват.

Ахмет също го убиват, хората на Екрем, но на по късен етап Екрем искайки да защити Хакан го убиват и него.

Сериала приключва с любовта между Мете и Айча , Берин и Хакан, Джемиле и Ариф, за съжаление имаше вероятност Баба Хасефе да има любов също, но тя категорично отказа на стареца – само приятели искала да си останат.

Герои и актьори[редактиране | edit source]

Разказвач Танер Бирсел

Актьор/Актриса Герой Кратко описание Сезони
Еркан Петеккая Али Акарсу Съпруг на Джемиле, по-късно на Каролин. Баща на Берин, Айлин, Мете, Осман и Мустафа. 1-2
Айча Бингьол Джемиле Карджъ Първата съпруга на Али, майка на Берин, Айлин, Мете и Осман. Омъжва за ''рибаря'' Хикмет Карджъ.

След смъртта му наследява богатството му и за кратко ръководи „Холдинг Карджъ“.

1-3
Вилма Елес Каролин Акарсу Съпруга на Али (сезон 1-2), любовница на Екрем Татлъоолу (сезон 3), майка на Мустафа. 1-3
Йълдъз Чааръ Атиксой Берин Акарсу Най-голямата дъщеря на Али и Джемиле, адвокат. Жени се за Хакан, по-късно за Ахмет, майка на Зехра. 1-3
Фарах Зейнеп Абдуллах Айлин Акарсу Талашоолу Второто дете на Али и Джемиле. Омъжва се за Мурат (сезон 1), по-късно за Сонер (сезон 2), майка на Дениз. 1-2
Арас Булут Ийнемли Мете Акарсу Третото дете на Али и Джемиле. Музикант, композитор и певец. 1-3
Емир Берке Зинджи/Гюн Копер Осман Акарсу Най-малкото дете на Али и Джемиле. Разказвач. 1-3
Мерал Четинкая Хасефе Акарсу Майка на Али и Кемал, свекърва на Джемиле и Нериман, баба на Берин, Айлин, Мете, Осман, Месуде и Мустафа, прабаба на Зехра и Дениз. 1-3
Мете Хорозоолу Сонер Талашоолу Брат на Мурат. Съпруг на Айлин, баща на Дениз. 1-3
Ниса Мелис Телли Дениз Талашоолу Дъщерята на Сонер и Айлин. 3
Ренан Билек Сюлейман Служител на Сонер и негов най-добър приятел. 1-3
Толга Гюлеч Ахмет Адвокат, влюбен е в Берин, по-късно става нейн съпруг. 1-3
Салих Бадемджи Хакан Татлъоолу Адвокат, син на Екрем Татлъоолу, съпруг на Беррин (сезон 2), баща на Зехра. 1-3
Мина Нур Каймас Зехра Татлъоолу Дъщерята на Берин и Хакан. 3
Осман Карагьоз Мурат Талашоолу Брат на Сонер, съпруг на Айлин (сезон 1-2 1/5) 1-2
Мехмет Гьоркан Кемал Акарсу Син на Хасефе, брат на Али, съпруг на Нериман, баща на Месуде. 1-3
Зейно Ераджар Нериман Акарсу Съпруга на Кемал, майка на Месуде. Кварталната клюкарка. 1-3
Нелпери Шахинкая Месуде Акарсу Дъщеря на Кемал и Нериман, внучка на Хасефе, братовчедка на децата на Али и Джемиле. 1-3
Гюлизар Ърмак Селма Четин Бивша съпруга на Хикмет Карджъ, съпруга на Кенан Четин (сезон 2), близка приятелка на Джемиле. 1-2
Хюсейн Авни Данял Кенан Четин Съпруг на Селма. 2
Мухамет Узунер Ариф Наемател в дома на Али. 3
Мине Тугай Бахар Бавачка на Дениз 3
Енес Атиш Митхат Брат на Айча. 3
 – Айча Сестра на Митхат, съпруга на Осман, но е влюбена в Мете. 3
Фуркан Сентюрк Мустафа Акарсу Син на Али и Каролин, полубрат на Берин, Айлин, Мете и Осман. 3
Серхат Йозджан Турул  – 3

Сезони[редактиране | edit source]

Сезон Таймслот Начало на Сезона Край на Сезона Епизоди Всички епизоди ТВ сезон ТВ канал
1 вторник 20:00ч. 14 септември 2010 21 юни 2011 38 1 – 38 2010 – 2011 Kanal D
2 вторник 20:00ч. 6 септември 2011 19 юни 2012 41 39 – 79 2011 – 2012 Kanal D
3 вторник 20:00ч. 4 септември 2012 18 юни 2013 41 80 – 120 край 2012 – 2013 Kanal D

Български Сезони[редактиране | edit source]

Сезон Таймслот Начало на Сезона Край на Сезона Епизоди Всички епизоди ТВ сезон ТВ канал
1 понеделник – петък 20:00ч. 9 юли 2012 27 юни 2013 1 – 96 96 2012 – 2013 bTV, bTV Lady
2 понеделник – петък 17.30/18.00ч 17 март 2014 8 август 2014 97 – 196 100 2014 bTV, bTV Lady
3 понеделник – петък 17.30/18.00ч 11 август 2014 12 декември 2014 197 – 285 край 89 2014 bTV

ВАЖНО!!! Не излъчен Епизод 167 (Сезон 2 Епизод 71) по bTV - отказват да го излъчат, затова Сезон 2 вместо 100 епизода имаше 99 или вместо 196 епизода имаше 195 епизода. Затова има разлика в сайта на bTV от този Епизод 167 всъщност е Епизод 168 и т.н, последният Епизод на Сезон 2 - Епизод 195 всъщност е Епизод 196. ;)

Времето лети в други държави[редактиране | edit source]

Държава Канал Заглавие Сезон
Флаг на България България bTV / bTV Lady Времето лети 1-2-3
Флаг на Република Македония Република Македония Sitel Бурни временя 1-2-3
Флаг на Русия Русия КТК Бесценное време 1-2-3
Флаг на Казахстан Казахстан КТК Бесценное время 1-2-3
Флаг на Сърбия Сърбия Prva TV Kako vreme prolazi 1-2-3
Флаг на Хърватия Хърватия Nova TV Kako vrijeme prolazi 1-2-3

В България[редактиране | edit source]

В България сериалът започна излъчване на 9 юли 2012 г. по bTV с дублаж на български.

През целият 1 Сезон, който е 38 истински епизода (96 наши епизода) сериала достига до нас благодарение на:
Ролите се озвучават от артистите: Лиза Шопова, Елена Русалиева, Десислава Знаменова, Даниел Цочев и Симеон Владов.
Преводачи: Росица Генова, Огняна Соколова, Денислава Манова, Мая Божилова, Кристина Андреева и Татяна Добрева.
Тонрежисьори: Галина Наумова, Добромир Христов, Стефан Македонски, Иван Малинков, Радослав Колев, Наталия Василева и Павел Цонев.
Режисьор на дублажа: Албена Павлова и Михаела Минева

През целият 2 сезон, който е 41 епизода (100 наши епизода) сериала достига до нас благодарение на:
Без промяна ролите се озвучават от артистите същите 5-ма наши български артисти

Преводачи: Кристина Андреева - Епизоди 97-102; 108-111; 120-123; 132-143; 145-151; 153-160; 163-164; 168-169; 172-175; 180-181; 184-185; 188-189; 192-196, Татяна Добрева - Епизоди 103; 112-115; 124-127; 144; 161-162; 165-166; 170-171; 176-179; 182-183; 186-187; 190-191; , Мая Божилова и Денислава Манова - Епизод 152.

Тонрежисьори: Наталия Василева- Епизоди 97-99; 129-131; 135-144; 149-163, Галина Наумова - Епизоди 100-128; 132-134, Надежда Иванова - Епизоди 145-148, Александър Тодоров - Епизоди 164-166; 168-169; 170-172; 185-188, Емил Енев - еп.173-180, Цветан Дацов -еп.181-184; 189-196

Режисьор на дублажа: Албена Павлова - еп.97-163 и Милена Манчева - - еп.164-166; 168-196 и най-вероятно и еп.167, който не бе излъчен в ефира на медията.

Студио Медиа Линк от еп.164-166; 168-199