Герб на Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Украйна
Други версии
Проект за голяма форма на украинския герб
Детайли
Гербоносец Украйна
Утвърден19 февруари 1992
Щитлазурен със златен тризъбец
Герб на Украйна в Общомедия

Гербът на Украйна представлява син щит, на който е изобразен златен тризъбец – древен символ на славянските племена, населявали земите на днешна Украйна, а по-късно станал символ на Киевска Рус. Малката форма на герба на Украйна е приета на 19 февруари 1992 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Киевска Рус[редактиране | редактиране на кода]

При сключването на договор между киевския княз Игор I (912 – 945) и Византия пратениците на княза го утвърдили с малък печат, на който е имало изобразен тризъбец. Впоследствие тризъбецът станал символ на княжеската власт в Киевска Рус. Той бивал изобразяван на печати, монети, съдове, стенописи. Киевският княз Владимир I (980 – 1015) първи започва да сече монети, от едната страна на които е изобразен ликът на владетеля, а на другата – държавният символ – тризъбецът.

Самостоятелна държава – УНР[редактиране | редактиране на кода]

След Февруарската революция въпросът за цветовете на националното знаме на Украйна се решил бързо, но не така стояли нещата около герба на страната. На манифестациите по време и след революцията по улиците на Киев e могло да се видят няколко герба, които участниците в шествията се опитват да представят като символи на Украйна: златен лъв на син фон, комбиниран герб с лъв и архангел, казак с мускет, златен едноглав орел на син фон, и дори турски полумесец със звезди и кръст над тях.

Герб на УНР

След провъзгласяването на Украинската народна република (УНР) през ноември 1917 година е създадена хералдико-флагова комисия. В процеса на работа на тази комисия се оформили два подхода. Привържениците на първия – историческия подход, настоявали, че за герб на страната трябва да се утвърди един от историческите символи на страната (тризъбец, архангел, златен лъв или казак с мускет). Представителите на втория подход се обявили за нов символ, който да отразява новата система.

След дълги разногласия на 22 март 1918 година е приет тържественият и малък герб на УНР, както и държавният печат на страната. И двата герба представлявали тризъбец, около който са изобразени маслинови клонки – символ на националното съгласие и в държавата и мира със съседите.

През април 1918 година след смяна на властта към герба на Украйна е добавен и старият символ – казак с мускет, а след анулирането на Брест-Литовския договор така наречените Директории също използвали за национален герб тризъбеца.

Украинска ССР[редактиране | редактиране на кода]

След установяването на съветска власт националните символи са обявени за „буржоазно-националистически“. На 10 март 1919 година Третата Всеукраинска сесия на Съветите приема и първата конституция на Украинската ССР, според която гербът на страната представлява щит, на който са изобразени изгряващо слънце. Върху лъчите на слънцето са изобразени сърп и чук. На червена лента под щита на украински и руски език е изписан лозунгът: „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“. Щитът е окръжен от пшенични класове. През 1949 година над щита се добавя петолъчна звезда и надпис на средната част от лентата: „Украінська РСР“. Тези добавки се налагат, тъй като гербът на Украинската ССР не се отличава много от гербовете на другите съветски републики.

Независима Украйна[редактиране | редактиране на кода]

След обявяването на независимостта на Украйна през 1991 година старите социалистически символи са премахнати и на 19 февруари 1992 Върховната Рада на страната утвърждава тризъбеца като национален символ и герб на страната. През 2002 година президентът на Украйна внася законопроект за голяма форма на герба на страната, който е предвиден и описан от Конституцията на Украйна: на син щит е изобразен златният знак на княз Владимир I (тризъбец), а от двете му страни има щитоносци: отдясно – казак с мускет (историческия герб на Запорожката войска), а отляво – коронован златен лъв (историческият герб на Галицко-Волинското княжество), над щита – княжески венец (корона); под щита – преплетени с грозде пшенични класове и синьо-жълта лента.

Проектът за голяма форма на украинския герб е създаден още през 1996 година от авторски колектив при Института по история на Украинската народна академия на науките (УНАН). Но въпреки многото опити за приемането му така и не е утвърден и гласуван във Върховната Рада (законът за голямата форма на герба е одобрен от Министерския съвет на Украйна още през 2000).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]