Голям Кавказ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кавказ.

Голям Кавказ
Планински пейзаж от Архиз
Планински пейзаж от Архиз
Голям Кавказ (Европа)
Montanya.svg
Общи данни
Местоположение Азербайджан, Русия, Грузия
Най-висок връх Елбрус
Надм. височина 5642 m
Голям Кавказ в Общомедия

Голям Кавказ (на руски: Большой Кавказ; aзери: Böyük Qafqaz; Böyük Qafqaz; грузински: დიდი კავკასიონი) е главната планинска верига на Кавказ, общата му дължина е около 1200 километра. Планинската верига се простира от Таманския полуостров на Черно море до Апшерониския полуостров на Каспийско море; от Западен Кавказ в околностите на Сочи на североизточния бряг на Черно море, достигайки почти до Баку на Каспийско море.

Големият Кавказ е поделен на три дяла:

Във влажните части на Западен Кавказ планините са силно обрасли с гори, докато в планините в Източния Кавказ липсват гори.

Граница между Европа и Азия[редактиране | редактиране на кода]

Кавказкият вододел също се счита за граница между Източна Европа и Западна Азия. Европейската част, северно от вододела се нарича Северен Кавказ, а азиатската част - Закавказие.

Границата между Русия с Грузия и Азербайджан минава по протежението на Кавказ.

Вододел[редактиране | редактиране на кода]

Вододелът на Кавказието е бил границата едноименната провинция в Руската империя на север и в Византийската империя и Персия на юг през 1801 г. до руската победа в 1813 и Гюлистанския договор, с който границата на Русия се премества дълбоко в Закавказието. Границата между Русия и Грузия все още следи вододела точно (с изключение на малка тясна част от територията на северна Мцхетия-Мтианетия и северозападна Кахетия), докато Азербайджан има райони северно от вододела (Шабрански, Хачмазски, Кусарски, Сиазански, Кубински).

Върхове[редактиране | редактиране на кода]

Грузинската църква „Св. Троица“ с върха Казбек на заден план

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]