Дардани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
дарданското землище

Дарданите или дарданците са племе от илирийско-тракийски произход (по-скоро илирийски, тъй като с траките ги свързва обстоятелството, че част от тях се поселват около Дарданелите и взимат участие в Троянската война) свързвано и с античните историко-географски области Мизия и Дакия. Съществува древногръцка легенда за основателя на държавата Дардания - Дардан, и за участието им като троянски съюзници в Троянската война.

Населявали са в по-голямата си част областта на и около днешно Косово. Завладени са от римляните към края на 1 век пр.н.е.. До края на 3 век след Христа областта наречена Дардания е част от римската провинция Мизия (след това Горна Мизия). По това време градовете Ниш, Скопие и Липлян спадат към Дардания. В края на 3 век Дардания е обособена в отделна римска провинция, а Ниш е придаден към Дакия.

Дарданите са войнствен народ от добре обучени войници. Съседните им народи страдат от техните нападения. Те нападат между 200 г. пр.н.е. и 197 г. пр.н.е. северна Македония на Филип III, а през 97 г. пр.н.е. започва римската колонизация в земите им. През 84 г. пр.н.е. срещу тях воюва известния римски пълководец и държавник Сула. Дардано-римски войни са отразени между 75 г. пр.н.е. - 62 г. пр.н.е., към 58 г. пр.н.е., и на няколко пъти по-късно, когато дарданите нападат пак Македония. Римляните разработват рудните находища на желязо, сребро и олово в земите на дарданите по времето на императорите Траян и Адриан. В късната античност по времето на император Диоклециан балканската област населена от дарданите е окончателно колонизирана и е превърната в римска провинция Дардания с център Ниш.

С или без основание днешните косовари се считат за потомци на дарданите. В тази насока следва да се взема и отчита предвид и обстоятелството, че албанците след Нишкото въстание /с последвалото го включване почти изцяло на земите на Поморавието в Сръбската държава след Берлинския договор са изселени или изселили се в балканските владения на Османската империя, и в частност предимно в Косово.

Вижте също[редактиране | edit source]

Галерия[редактиране | edit source]