Демофонт (син на Тезей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Демофонт.

Демофонт
митологичен цар на Атика
Семейство
БащаТезей
Братя/сестриАкамант
СъпругаФилида
ДецаОксинт

Демофонт (на латински: Demophon; на старогръцки: Δημοφῶν, също Demophoon, Δημοφόων) в древногръцката митология e цар на Атика в периода ок. 1184 до 1148 пр. Хр.

Демофонт е син на Тезей и втората му съпруга Федра – дъщеря на Минос и Пасифея. Има брат на име Акамант, с когото участва в Троянската война. Двамата са между четиридесетте герои, които се скриват в Троянския кон. След войната Демофонт изисква освобождението на баба си Етра, която е отвлечена заедно с Елена. След като Елена му дава право, Агамемнон я освобождава.[1]

По пътя към дома, той спира на брега на тракийските бисалти и се влюбва във Филида, дъщеря на тракийския цар Ситон. Жени се за нея и заминава за Атина. От тъга по отсъстващия си любим, Филида се самоубива, като се преобразява в безлистно бадемово дърво, което след обхващането на Демофонт, започва да прокарва листа.[2] Демофонт и Филида имат син Оксинт, който става цар на Атика (1149/8 – 1135/4 пр. Хр.)

Вероятно той е взел Паладиума от Троя и го е занесъл в Атина. Демофонт се солидаризира с Хераклидите против Евристей. След неговата смърт синът му Оксинт става цар на Атика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний, Reisen in Griechenland, 10, 25, 7.
  2. Аполодор, Bibliotheke, 9, 16

Литература[редактиране | редактиране на кода]