Агамемнон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Така наречената 'Маска на Агамемнон'. Открита от Хайнрих Шлиман през 1876 г. в Микена.

Агаме́мнон (гръцки: Аγαμέμνων) („много решителен“), един от най-известните герои от гръцката митология, е син на царят на Микена Атрей (или Аргос) и царица Аеропа и брат на Менелай.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Бащата на Агамемнон, Атрей бил убит от Егист, който завзел трона на Микена и властвал заедно с баща си Тиест. През това време Агамемнон и Менелай били приютени от Тиндарей, краля на Спарта. Там те се оженили за дъщерите на Тиндарей Клитемнестра и Хубавата Елена. Агамемнон и Клитемнестра имали четири деца — три дъщери, Ифигения, Електра и Хризотемида и един син, Орест.

Менелай наследява Тиндарей на трона на Спарта, а Агамемнон с помощта на брат си изгонва Егист и Тиест и си връща царството на баща си. След това разширява владенията си чрез завоевания и става най-силният принц в Гърция.

Историята на рода на Агамемнон още от легендарния цар Пелопс е помрачена от хомосексуално изнасилване, убийство, кръвосмешение и предателство. Гърците вярвали, че това бурно минало е станало проклятие за цялата династия на Атридите.

Агамемнон в литературата, киното и телевизията[редактиране | редактиране на кода]

  • В научно-фантастичният сериал Вавилон 5 Агамемнон е името на космически кораб на "Земния Съюз", под командването на капитан Джон Шеридан до началото на 2259 г.Корабът и екипажа му участват в множество космически сражения, като най-значимото от тях е последната битка във войната срещу президента-диктатор Уилям Кларк.