Златна змия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Златна змия
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Отровници (Viperidae)
род:Американски копиеглави змии (Bothrops)
вид:Златна змия (B. insularis)
Научно наименование
(Amaral, 1922)
Златна змия в Общомедия
[ редактиране ]

Златна змия (Bothrops Insularis). Синоними: Островен Ботропс, Жарарака Кемада, Островна Жарарака, Златен Ботропс. Видът е описан през 1921 година, класифициран — 1922 година. Първоначално е смятан за подвид на Бразилски Ботропс, но впоследствие е класифициран като отделен вид.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Цветът е от светло жълт до ярко жълт и златист. Срещат се и светлокафяви с жълт оттенък екземпляри. На дължина достига 0,5 — 0,7 метра. Най-дългият измерен екземпляр е бил 1,18 м. Главата е леко копиевидна, ясно отделена от тялото. Има най-силната и бързодействаща отрова от всички видове змии в Америка.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Златната Змия се среща единствено на остров Кемада Гранде. Островът се намира в Атлантическият океан, на около 60 километра от Сантош (Южна Бразилия). Площта му е около 3 km2, скалист, покрит с ниски дръвчета и храсталаци. Има статут на национален парк. Първоначално е бил част от континента Южна Америка, но след последния ледников период, при покачване на морското ниво се е отделил заедно с малка популация Бразилски Ботропси, които с течение на времето са се развили в нов вид.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Златната Змия се храни изключително с птици, насекоми, жаби. Обитава целият остров от брега до вътрешността. На Кемада Гранде се наблюдава най-голямата гъстота на змии на Земята. На места броят им достига до 4-5 броя на m2! Носенето на острова на високи ботуши е задължително, поради смъртоносната заплаха от ухапване. Интересна характеристика на вида е, че женските освен яйчници, развиват и мъжки копулативни органи и семенници. През последните 50 години се наблюдава, че мъжките рязко намаляват, а женските хермафродити се увеличават.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Преди години на острова е бил построен морски фар, който по късно е изоставен след като няколко от пазачите загиват от змийски ухапвания. Стъпването на острова е забранено, освен за учени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bothrops insularis (Amaral, 1922). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)