Кайруан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кайруан
на арабски: القيروان Flag of Tunisia.svg
— град —
TUNISIE KAIROUAN 03.jpg
Кайруан (Тунис)
Red pog.png
Кайруан
Страна Флаг на Тунис Тунис
Вилает Кайруан
Население (2004) 117 903 души
Основаване 670
Пощенски код 3100
Официален сайт http://www.commune-kairouan.gov.tn/
Кайруан в Общомедия

Кайруа́н (Каирван, Керуан или Кайруан; на арабски: القيروان - al-Qayruān, което значи «керван») е град в Тунис, който е най-святото за мюсюлманите място в Магреб и четвъртия по святост град в и за исляма. Автомобилен и железен път го свързват със Сус, който се намира на 61 км на изток. От 1988 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кайруан е основан в 670 г. от Укба ибн Нафи (племенник на Амра ибн ал-Аса) на местото на стара византийска крепост с цел създаване на плацдарм при и за продълженото впоследствие арабско завоюване на Северна Африка и по-точно на Магреб. В средновековието е столица на Ифрикия, отначало при Аглабидите, а после и при Фатимидите и Зиридите.

След основаването на Кайруан, градът става жертва на постоянни нападения от бедуините от племето хилал, което принуждава местната власт в XI век да пренесе столицата на арабско-мавърски Магреб в Тунис. От този момент насетне, градът се развива и оформя като отделен от столицата тържищен град за набавяне на бедуинските племена в Сахара с продоволствия и стоки за бита. Следва да се има предвид, че през 7-8 век климатът в целия регион на Северна Африка със Сахара се изменя, добивайки днешните характеристики, за разлика от античността, когато е бил значително по-влажен и студен, т.е. благоприятен за развитието на цивилизации от класически тип, подобно на пунически Картаген.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Кайруан са се запазили много джамии, сред които съборната джамия в Кайруан, издигната заедно с града в 670 г. Нейното здание много наподобява на крепост с 35-метровото си минаре, което е паметник от епохата на Аглабидите. Материалите за построяването ѝ са взети от разрушения от арабите Ел-Джем. За построяването на джамията и града са използвани и 414 антични колони от римско-византийската епоха в Бизацена. В 1057 г. джамията е силно повредена от набег на бедуини от пустинята.

В Кайруан има гробница на спътника на Мохамед и кръгъл 73-метров басейн от IX век. Тези паметници се намират на територията на древната медина и са оградени със защитна стена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]